top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Základní dýňové pyré

Aktualizováno: 18. 1. 2021

Jak na základní dýňové pyré, které je potřeba v mnoha podzimních receptech? Samotnou mě dost často tahle surovina odradila od pečení, nebo vaření s kulatou, oranžovou krasavicí. Věřte ale, že nejde o nic složitého ani zdlouhavého a že to za výslednou chuť, třeba dýňové bábovky, fakt stojí.


Já většinou používám dýni hokaido, protože je snadno dostupná a hlavně se nemusí zbavovat slupky, což je velké plus pro lenochy, jako jsem já.



Takže jak na to?:


Dýni pořádně omyjte (já používám drátěnku, která rychle odstraní zbytky hlíny a nečistot).

Ostrým nožem dýni rozpulte, vydlabejte semínka a odkrojte šťopky.


Dýni nakrájejte na půlměsíčky a následně na malé kostky. Od velikosti kousků se bude odvíjet doba pečení.


Dýni NEsolte, ani NEpřidávejte olej. Přendejte ji na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 200 stupňů (horkovzduch) 20-40 minut podle velikosti kousků. Hotovou dýni poznáte tak, že když do ní píchnete vidličkou, projede jí lehce jako máslem.


Pokud používáte jiný druh, než hokaido, doporučuji péct jako půlměsíčky, aby jste pak snáz mohli odstranit slupku.


Upečenou dýni přendejte do mixéru a mixujte dohladka. Pravděpodobně budete muset mixér párkrát zastavit a hmotě trochu pomoci. NEpřidávejte žádnou tekutinu.


Hladké pyré můžete po vychladnutí hned použít při pečení, do těsta na lívance, nebo do omáčky.  Pyré v lednici uchovávejte max. 3 dny, případně jej můžete zamrazit po menším odměřeném množství a používat podle potřeby pár měsíců.


Nejlepší je udělat rovnou větší množství a mít ho pak vždy po ruce.

407 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page