Maxmilián Guha
Ovesné cookies s čokoládou
Aktualizováno: 25. 11. 2020
Ovesné vločky jsou jednou ze základních surovin, které nesmí nikdy chybět v mé spíži. Dokonale zasytí, dodají tělu energii, obsahují plno zdraví prospěšných látek a jsou ideální volbou i při hubnutí. Navíc se dají chystat na mnoho způsobů.
Jedním z nich jsou tyhle křehké sušenky, které já osobně naprosto miluji k snídaně spolu s jogurtem. Sušenky jsou díky ovesným vločkám poměrně vydatné a syté, takže člověk nemá tendenci jich na posezení spořádat moc.

Na cca 6 sušenek potřebuješ:
100g ovesných vloček
1 vejce z volného chovu
4 polévkové lžíce lískooříškového másla (může být i jiné, ale já mám nejraději toto)
3 polévkové lžíce javorového sirupu
špetka soli
30g hořké čokolády (70% a více)
1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup:
Ovesné vločky lehce pomixujte, aby ve výsledných sušenkách nebyly jednotlivé vločky cítit, ale zase je nemixujte úplně na mouku, aby sušenky měly příjemnou strukturu.
Všechny ingredience smíchejte v jedné míse a vypracujte z nich jednotné těsto, které nechte následně 10 minut odležet v lednici. Bude se s ním tak lépe pracovat.
Mezi tím předehřejte troubu na 170 stupňů a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
Z připraveného těsta uválejte mezi dlaněmi kuličky a poté přímo na plechu vytvarujte placičky/sušenky.
Pokud by se těsto lepilo natolik, že by cookies nešly tvarovat, nechte těsto v lednici déle, případně můžete do těsta přidat více vloček.
Sušenky pečte 20 minut na 160 stupňů do zlatova a poté hned sundejte z plechu a nechte vychladnout na mřížce.