logo-03.png
  • Terezka

Ovesné cookies s čokoládou

Aktualizace: čvc 2

Ovesné vločky jsou jednou ze základních surovin, které nesmí nikdy chybět v mé spíži. Dokonale zasytí, dodají tělu energii, obsahují plno zdraví prospěšných látek a jsou ideální volbou i při hubnutí. Navíc se dají chystat na mnoho způsobů.


Jedním z nich jsou tyhle křehké sušenky, které já osobně naprosto miluji k snídaně spolu s jogurtem. Sušenky jsou díky ovesným vločkám poměrně vydatné a syté, takže člověk nemá tendenci jich na posezení spořádat moc.



Na cca 6 sušenek potřebuješ:

100g ovesných vloček

1 vejce z volného chovu

4 polévkové lžíce lískooříškového másla (může být i jiné, ale já mám nejraději toto)

3 polévkové lžíce javorového sirupu

špetka soli

30g hořké čokolády (70% a více)

1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

Ovesné vločky lehce pomixuj, aby ve výsledných sušenkách nebyly jednotlivé vločky cítit, ale zase je nemixuj úplně na mouku, aby sušenky měly příjemnou strukturu.


Všechny ingredience smíchej v jedné míse a vypracuj z nich jednotné těsto, které nech následně 10 minut odležet v lednici. Bude se ti s ním tak lépe pracovat.


Mezi tím předehřej troubu na 170 stupňů a připrav si plech vyložený pečícím papírem.

Z připraveného těsta uválej mezi dlaněmi kuličky a poté vytvaruj placičky/sušenky přímo na plechu.


Pokud by se těsto lepilo natolik, že by cookies nešly tvarovat, nech těsto v lednici déle, případně můžeš do těsta přidat více vloček.


Sušenky peč 20 minut na 160 stupňů do zlata a poté hned sundej z plechu a nech vychladnout.

902 zobrazení