Jak už jsem psala na instagramu, na smetanovo sýrových omáčkách jsem dřív hodně ujížděla. Na těstovinách ať už se špenátem, brokolicí, masem, houbami, nebo třeba kukuřicí. Bylo to prostě jedno z nejmilovanějších a nejčastějších jídel, co jsem jedla. Vlastně jsem i věděla, že se po něčem takovém děsně přibírá, že je mi po smetaně špatně a že se vždycky, když po takové baště odložím prázdný talíř, cítím unavená a bez energie.
Takže když jsem před rokem a půl změnila stravovací návyky a celkově životní styl, tak přesně tyhle omáčky byly to, čeho jsem se úplně vzdala a už jsem si to nikdy nikde neobjednala. Zjistila jsem, že když omezím laktózu jen na sýry a lučinu v malém množství, je mému tělu prostě mnohem lépe.
Pak jsem ale různými experimenty došla k receptu, který sem dnes přidávám a zjistila jsem, že mi tahle varianta chutná snad ještě víc, než tenkrát ta smetanová. V omáčce je parmazán, takže kdo nemůže laktózu vůbec, bude si ho muset asi poupravit, ale i tak stojí za to.
Jen upozorňuji, že to že jsem objevila za mě smysluplnější variantu tohoto jídla, neznamená, že je to bůhví jak (to slovo nesnáším) dietní. Takže všeho s mírou! No a vzhledem k tomu, jaký zájem o tenhle recept byl, nebudu se dál rozepisovat a jdeme na to!
Na 3 porce potřebuješ:
200g celozrnných těstovin
60g kešu oříšků
200ml rostlinného mléka
2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
1 polévková lžíce tmavé sójové omáčky
4 stroužky česneku
2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu (pro rostlinnou verzi vynechte a přidejte více lahůdkového droždí)
350g mraženého listového špenátu
150g žampionů
olivový, nebo kokosový olej
sůl, pepř
Tip: Jak už jsem psala v úvodu, pokud zrovna nemusíš houby, zkus přidat třeba napařenou brokolici.
Podle chuti přidej opečený tempeh, tofu, případně kuřecí maso.
Pokud nemáš moc výkonný mixér, nejdřív rozmixuj oříšky a pak přidej zbytek ingrediencí.
Postup:
Těstoviny uvař v osolené vodě. Sceď je ve chvíli, kdy jsou ještě trochu víc na skus, tak aby se po smíchání s omáčkou nerozvařily.
Špenát vyndej z obalu a rozmraz v hrnci s trochou vody na dně. Nezapomeň čas od času špenát zamíchat, dokud nebude zcela rozmrazený. Pak ho posol a odstav z plotny.
Do mixéru dej kešu, mléko, lahůdkové droždí, sójovku, česnek a parmazán. Mixuj, dokud směs nebude úplně hladká.
Žampiony nakrájej na menší kousky podle toho, jak to máš rád/a. Do hlubší pánve (tak aby se do ní nakonec vešly všechny těstoviny i omáčka) kápni trochu oleje a houby smaž, dokud nebudou krásně hnědé. Žampiony posol, přidej k nim špenát, uvařené těstoviny a vše zalij vytvořenou omáčkou.
Ještě asi minutu, nebo dvě vše společně nech na pánvi probublávat a opatrně míchej, aby se složky krásně propojily.