top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

NEsmetanová omáčka se špenátem

Aktualizováno: 9. 3. 2021

Jak už jsem psala na instagramu, na smetanovo sýrových omáčkách jsem dřív hodně ujížděla. Na těstovinách ať už se špenátem, brokolicí, masem, houbami, nebo třeba kukuřicí. Bylo to prostě jedno z nejmilovanějších a nejčastějších jídel, co jsem jedla. Vlastně jsem i věděla, že se po něčem takovém děsně přibírá, že je mi po smetaně špatně a že se vždycky, když po takové baště odložím prázdný talíř, cítím unavená a bez energie.


Takže když jsem před rokem a půl změnila stravovací návyky a celkově životní styl, tak přesně tyhle omáčky byly to, čeho jsem se úplně vzdala a už jsem si to nikdy nikde neobjednala. Zjistila jsem, že když omezím laktózu jen na sýry a lučinu v malém množství, je mému tělu prostě mnohem lépe.


Pak jsem ale různými experimenty došla k receptu, který sem dnes přidávám a zjistila jsem, že mi tahle varianta chutná snad ještě víc, než tenkrát ta smetanová. V omáčce je parmazán, takže kdo nemůže laktózu vůbec, bude si ho muset asi poupravit, ale i tak stojí za to.

Jen upozorňuji, že to že jsem objevila za mě smysluplnější variantu tohoto jídla, neznamená, že je to bůhví jak (to slovo nesnáším) dietní. Takže všeho s mírou! No a vzhledem k tomu, jaký zájem o tenhle recept byl, nebudu se dál rozepisovat a jdeme na to!



Na 3 porce potřebuješ:

200g celozrnných těstovin

60g kešu oříšků

200ml rostlinného mléka

2 polévkové lžíce lahůdkového droždí

1 polévková lžíce tmavé sójové omáčky

4 stroužky česneku

2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu (pro rostlinnou verzi vynechte a přidejte více lahůdkového droždí)

350g mraženého listového špenátu

150g žampionů

olivový, nebo kokosový olej

sůl, pepř


Tip: Jak už jsem psala v úvodu, pokud zrovna nemusíš houby, zkus přidat třeba napařenou brokolici.

Podle chuti přidej opečený tempeh, tofu, případně kuřecí maso.

Pokud nemáš moc výkonný mixér, nejdřív rozmixuj oříšky a pak přidej zbytek ingrediencí.


Postup:

Těstoviny uvař v osolené vodě. Sceď je ve chvíli, kdy jsou ještě trochu víc na skus, tak aby se po smíchání s omáčkou nerozvařily.


Špenát vyndej z obalu a rozmraz v hrnci s trochou vody na dně. Nezapomeň čas od času špenát zamíchat, dokud nebude zcela rozmrazený. Pak ho posol a odstav z plotny.

Do mixéru dej kešu, mléko, lahůdkové droždí, sójovku, česnek a parmazán. Mixuj, dokud směs nebude úplně hladká.


Žampiony nakrájej na menší kousky podle toho, jak to máš rád/a. Do hlubší pánve (tak aby se do ní nakonec vešly všechny těstoviny i omáčka) kápni trochu oleje a houby smaž, dokud nebudou krásně hnědé. Žampiony posol, přidej k nim špenát, uvařené těstoviny a vše zalij vytvořenou omáčkou.


Ještě asi minutu, nebo dvě vše společně nech na pánvi probublávat a opatrně míchej, aby se složky krásně propojily.

6 156 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page