top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Měkké a naducané perníčky

Perníčky jsme u nás doma, když jsem byla malá, nikdy na Vánoce nepekli. O to víc jsem je vždycky vyluxovala u všech kamarádů a známých :-D.


Tím, že jsem nezdědila žádný „tajný babiččin recept“, musela jsem jich vyzkoušet hromadu a nakonec si vytvořit svůj vlastní postup, aby byly přesně podle mého gusta. Perníčky jsou měkké, naducané, vláčné a provoní krásně celý byt.


Co se zdobení týče, nejsem zcela zjevně nijak zvlášť nadaná a hlavně nemám moc velkou trpělivost, takže prostě sázím na puntíčky a pak také různé legrácky.


Je potřeba:

340 hladké špaldové mouky (nebo pšeničné)

100g másla

3 vejce z volného chovu (jedno pouze na potření)

2 polévkové lžíce medu

100g tmavého třtinového cukru (lze použít i klasickou moučku)

2,5 čajové lžičky perníkového koření

1 čajová lžička mleté skořice

2 polévkové lžíce kvalitního kakaa

2 čajové lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

1 čajovou lžičku jedlé sody


Tip: Osobně miluju, když jsou perníčky měkoučké, skoro jako piškot. Maxmilián má raději, když perníček trochu křupne a tak je speciálně pro něj nechávám v troubě o pár minut déle. Pohrajte si s časem pečení podle své libosti ale, ale doporučuji pohybovat se v rozmezí 7-10 minut.


V receptu lze nahradit třtinový cukr, cukrem moučkou, ale osobně si myslím, že třtinový dodá perníčkům více medovou až karamelovou chuť. Pokud ale zvolíte moučku, můžete v postupu přeskočit mixování másla, vejce, medu a cukru. Rovnou vše smíchejte dohromady a vypracujte hladké těsto.


Postup:

Nejprve vyndejte máslo z lednice a odměřené množství nechte změknout. Já vždy dělám to, že máslo nakrájím na menší kousky a na talířku chvilku nechám ležet na topení. Máslo by mělo být měkké, ale ne rozteklé.


Mezi tím v jedné míse smíchejte mouku, perníkové koření, skořici, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Promíchejte sypkou směs vidličkou a odložte stranou.


Do druhé mísy dejte 2 vejce (jedno nechte na závěrečné potírání perníčků), med a třtinový cukr. Pomocí ručního mixéru vyšlehejte v hladkou hmotu tak, aby se cukr zcela rozpustil a následně přidejte i máslo. Pokud používáte cukr moučku, můžete tento krok vynechat, viz tipy.


Následně přimíchejte sypkou směs do tekuté a rukama vypracujte hladké těsto, které se nebude ani drobit, ani příliš lepit na prsty. Pokud by se vám zdálo, že těsto moc lepí, zapracujte trochu více mouky.


Hotové těsto zabalte (doporučuii pořídit si povoskovanou textilii, ale můžete použít i fresh fólii). Umístěte ho do lednice a nechte alespoň pár hodin odpočívat. Já většinou těsto chystám před spaním a nechávám ho v lednici přes noc.


Ve chvíli, kdy budete chtít začít péct, rozehřejte troubu na 175 stupňů a připravte plech vyložený pečícím papírem. Těsto vyndejte z lednice a pomoučněte si vál, nebo kuchyňskou linku i váleček. Z těsta ukrojte asi tak polovinu (záleží ovšem na jak velkém prostoru pracujete), krátce ho ještě jednou propracujte mezi prsty, vytvořte placku a začněte válet.


Doporučuji nedělat perníčky moc tenké. Vzhledem k tomu, že už se dál nijak neslepují, není to potřeba a lehce by se vám v troubě vysušily. Těsto tedy rozválejte přibližně na 3-5 cm a vykrajujte tvary dle libosti. Následně pomocí nože přendejte perníčky na plech a pečte v troubě 7-10 minut.


Jak jsem psala v tipech, já osobně mám nejraději perníčky úplně vláčné, měkké a peču je tedy 7 minut. Maxmilián má zase raději, když trochu křupnou a tak je pro něj peču asi tak 9 minut. Upravte si tedy čas dle vašich preferencí a také tloušťky těsta.


Mezi tím, co se perníčky pečou, vyklepněte zbývající vajíčko do hrnečku a pořádně ho rozšlehejte.

Po uplynutí času cukroví hned sundejte z plechu a potřete perníčky připraveným rozšlehaným vajíčkem. Budou se pak krásně lesknout a případně dobře zdobit. Perníčky nechte vychladnout ideálně na mřížce.


Perníčky uchovávám v chladu v plechové krabici.



485 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page