top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Lečo á la Terezka

Lečo á la Terezka

Když se řekne lečo, mnohým z nás se vybaví nudné jídlo ve školní jídelně. Když si s ním člověk trochu pohraje, může ale vzniknout lahodné a navíc děsně rychlé a zdravé jídlo.


Pokud fandíte bezmasé stravě, nebo byste jí rádi zařadili do svého jídelníčku a nevíte kudy kam, lečo je parádní volba. Často mi píšete, že i vaši partneři a manželé (zarytí masožravci) jídla podle mých receptů milují a tak věřím, že i právě tohle lečo nebude výjimkou.

Na 2-3 porce je potřeba:

2 větší cibule

1 ½ papriky (ideálně kapie)

4-5 větších rajčat

1 stonek řapíkatého celeru

3 větší stroužky česneku

1 balení marinovaného tofu (nebo rostlinné párky)

3 vejce z volného chovu (nemusí být)

rostlinný olej

3-4 čajové lžičky mleté uzené papriky

sůl, pepř, chilli

pečivo a kyselé okurky k podávání


Tip: Pokud je zrovna léto a máte tedy českou, sluníčkovou zeleninu plnou chutí, zkuste uzenou papriku vynechat a lečo dochutit klasicky jen solí a pepřem (případně chilli).


Pokud chcete jídlo zcela veganské, jednoduše vynechte vejce. Někdo by mohl namítat, že už to pak není lečo, ale já myslím, že je to vážně úplně jedno. Hlavně ať si všichni pochutnáme.


Postup:

Nejprve si vše nakrájejte, aby vám to potom šlo pěkně od ruky.


Cibuli, papriku i celer nakrájejte na malé kostičky. Česnek nasekejte nadrobno. Tofu a rajčata nakrájejte na menší kostky, ne ale úplně nadrobno.


V hlubší rozpalte trochu oleje, přidejte cibuli a pořádně jí posolte (aby pustila šťávu). Cibuli míchejte, dokud nezezlátne. Pokud použijete méně oleje a začala by se připalovat, podlijte jí trošičku vodou, kterou necháte bez míchání vypařit.


Když je cibule hezky zlatá, přidejte česnek, papriku a řapíkatý celer. Opět posolte, promíchejte a restujte pár minut. Následně přimíchejte rajčata.


Nakonec vše podlijte 200-300ml vody (podle toho kolik šťávy zelenina pustila), přidejte uzenou papriku a nechte na středním plameni vařit, dokud se voda skoro úplně nevypaří.


Mezi tím na vedlejší plotně na pánvi rozpalte trochu oleje a opečte kostičky tofu ze všech stran.

Rozklepněte vejce a oddělte všechny bílky od žloutků.


Když je směs v hlubší pánvi hotová, přimíchejte jednoduše tofu a přidejte bílky. Míchejte, dokud bílky neztuhnou.


Nakonec vypněte plotnu a přimíchejte žloutky, aby se zcela nevysušily, ale zůstaly krásně krémové.


Lečo nakonec dochuťte solí, pepřem a chilli. Případně přidejte více uzené papriky.


Doporučuji podávat s čerstvým žitným chlebem a kyselými okurkami.








227 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page