top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Domácí Ghí

Aktualizováno: 18. 1. 2021

Zbylo vám po Vánočním pečení máslo, kterému se blíží doba trvanlivosti? Vytvořte si domácí ghí, neboli přepuštěné máslo, které vydrží čerstvé až celý rok. V obchodech stojí sklenice i 250Kč a přitom domácí verzi budete mít snadno a rychle hotovou.


Možná jste si u mnoha zdravých receptů v poslední době všimli, že se mezi ingrediencemi objevuje takzvané „ghí“. Nejde o nic exotického, nýbrž o přepuštěné máslo.


Velkou výhodou ghí je dlouhá doba trvanlivosti i jeho vysoký kouřový bod, tedy fakt, že se začne připalovat až při cca 250 stupních a je tedy vhodnější na smažení než máslo, protože není zdrojem toxických látek. Moc ráda tento tuk občas používám na orestování zeleniny, nebo jiného jídla, miluji vytvářet ochucené bylinkové varianty a máslo jím nahrazuji zcela. Nepoužívám ho ale denně.


Nicméně se nenechte zmást velkou pozorností, kterou ghí v posledních letech má, protože nejde o žádnou ultra zdravou ani méně kalorickou surovinu. Obsahuje stejné množství tuků i nasycených mastných kyselin, jako právě máslo.

.

V čem se ghí liší od másla?

1)Delší doba trvanlivosti (v lednici až rok)

2)Pokud není v lednici, nezkazí se (vydrží tak cca 3 měsíce)

3)Nepřepaluje se tak snadno jako máslo a není tak zdrojem toxických látek

4)Je zbaveno mléčné bílkoviny a vody

5)Je vhodné pro lidi s intolerancí laktózy

Je potřeba:

máslo (já použila 500g)

hrnec s tlustým dnem

tenké síto, nebo plátýnko

Uzavíratelná nádoba


Postup:

Máslo nakrájejte na kousky a v hrnci bez pokličky začněte zahřívat na středním plameni. Ve chvíli, kdy se máslo začne vařit (může i prskat), snižte plamen a nechte probublávat 20 minut. Doba se může lišit množstvím použitého másla.


V hrnci se během vaření začnou oddělovat tři vrstvy. Nahoře se vytvoří bílá pěna, uprostřed tekutá žlutá vrstva a u dna bílé mléčné usazeniny.


Veškerou pěnu odeberte lžící a občas máslo zamíchejte, aby se usazenina nepřipálila. Hotové ghí poznáte podle sytě žluté barvy, oříškové vůně a lehce hnědé usazeniny.


Nakonec tekutinu opatrně sceďte přes husté síto, nebo plátýnko přímo do sklenic.

121 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page