Maxmilián Guha
Plněné datle v čokoládě
Pokud nejste zrovna nadšenci do pečení cukroví, nezbývá vám moc času na přípravu, ale stejně byste rádi na Vánoce připravili nějakou sladkou dobrotu, určitě vyzkoušejte datle v čokoládě. Jsou zkrátka boží!
Zároveň je to skvělá mlsací svačinka během celého roku, nejen na Vánoce.

Je potřeba:
sušené Datle královské/Medjool
Oříškové máslo (já zvolila lískooříškové)
70% čokoláda
kokosový nebo olivový olej
Tip: Na namáčení datlí do čokolády používám špejli. Každou datli napíchnu a pořádně vymáchám v polevě.
Pokud máte cukrářskou mřížku, skládejte namočené datle na ní. Přebytečná čokoláda lépe okape.
Postup:
Datle na jedné straně rozřízněte tak, abyste je úplně nepřepůlili, ale vytvořili v nich malinkou kapsu. Datle zbavte pecek.
Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu spolu s olejem a vzniklou polevu zamíchejte, aby se složky propojily. Olej s čokoládou míchejte tak, aby vždy k 5g čokolády přišel 1ml oleje a přizpůsobte množství polevy počtu datlí, které budete namáčet.
Každou datli pořádně naplňte oříškovým máslem a namočte v čokoládě. Nechte trochu okapat a skládejte je v rozestupech na talířek.
Hotové datle v čokoládě nechte ztuhnout v lednici.