logo-03.png
  • Terezka

Chilli sin carne

Aktualizace: kvě 4

Chilli sin carne (neboli chilli bez masa) bylo jedno z úplně prvních jídel, které jsem po změně stravování a po přechodu na bezmasou a zdravější kuchyni uvařila a byla tak nadšená z chutí, že jsem už nechtěla jinak. Je to totiž přesně ten typ jídla, který vás přesvědčí, že i bez masa a zdravě se můžete parádně najíst, pochutnat si a prožít výbuch chutí na jazyku.

Jsem taky přesvědčená, že tímhle jídlem nadchnete své muže i vy z vás, které se trápíte tím, že vaše drahé polovičky nechtějí nic bezmasého, nebo nic co by se podobalo zdravé kuchyni. Myslím, že talířem chilli sin carne je fakt dobře oblafnete, protože spolu s vychlazeným pivem je to pěkně chlapácké jídlo.

Zároveň je tenhle recept plný bílkovin, vlákniny, minerálů a vitamínů, a můžete ho jíst na mnoho způsobů. Já vždycky udělám celý hrnec (na takové množství je i můj recept) a pár porcí zamrazím pro chvíle, kdy není čas nebo chuť vařit.

Recept jsem tvořila ve spolupráci se značkou Chilli doctor. Chilli právě od nich dodá jídlu parádní chuť. No a nakládané jalapeňo navrchu nemusím komentovat, to je prostě pecka!

Na 6 porcí potřebuješ:

100g jáhel

2 červené cibule

4 stroužky česneku

2 velké mrkve (cca 200g po nastrouhání)

4 malá rajčata

2 polévkové lžíce rostlinného oleje (já použila kokosový)

4 polévkové lžíce slunečnicových semínek

2 polévkové lžíce rajčatového protlaku

½ plechovky kukuřice (150g)

1 plechovka krájených rajčat (800g)

2 konzervy červených fazolí, nebo 500g uvařených

30g hořké čokolády, čím více procent, tím lépe (já použila 95%)

2 čajové lžičky mleté skořice (doporučuji tu od Marks & Spencer)

2 čajové lžičky mletého římského kmínu

1 čajová lžička mletého chilli (doporučuji chipotle chilli prášek od Chilli doctor)

malý svazek čerstvého koriandru

na dochucení: sůl, šťáva z limety/citronu

navrch: zakysaná smetana, nakládané jalapeňo papričky od Chilli doctor, tortilla chipsy



Tip: Úplně na závěr si opravdu pohraj s dochucením. Každá limeta, nebo citron je jsou jinak šťavnaté, proto v receptu nemám přesné množství. Pokud by se ti omáčka zdála kyselá moc, vyvaž chutě trošičkou javorového sirupu.

Opakuji se, ale zaměř se na to, aby bylo před začátkem vaření vše nakrájené, omyté a připravené po ruce, ať se ti nic nepřipálí.

Doporučuji nevynechávat čerstvé bylinky, i když je mi jasné, že nejsou k dostání úplně všude. Nicméně pokud koriandr nepoužiješ, je možné, že bude třeba jídlo více dochutit.

Pokud nemáš doma jáhly, můžeš je nahradit třeba quinoou, drobnými krupkami, nebo i kuskusem (ten ale přidávej až úplně na závěr, aby se z něj nestala kaše.


Doporučuji veganskou zakysanou smetanu z Lidlu od značky PlantON! Není drahá a je naprosto báječná.

Postup:

Jáhly dej do síta a pořádně je pod tekoucí vodou propláchni. Doporučuji je prolít větším množstvím horké vody (z rychlovarné konvice), protože tak zajistíš, že nebudou mít nežádoucí nahořklou chuť. Jáhly pak přendej do kastrůlku a přilij 150ml vody. Pod pokličkou přiveď k varu a následně sniž plamen (já snížila ze stupně 9 na stupeň 5). Nech vařit pod pokličkou, dokud voda nezmizí (vaření trvá asi 10-15 minut). Pak kastrulek odstav stranou a nech jáhly pod pokličkou dojít.


Mezi tím si připrav úplně všechny suroviny. Celý recept se (kromě jáhlů) vaří v jednom hrnci, takže je fajn mít vše nachystané a při ruce, aby se ti nic nezačalo pálit a aby šlo vše krásně plynule. Recept není vůbec těžký, ale základ se vaří poměrně v tempu.


Cibule nakrájej na kostičky, česnek na plátky a mrkev nastrouhej nahrubo.


Koření si odměř a připrav si ho smíchané do mističky.


Všechny konzervy si otevři a fazole (pokud používáš ty z plechovky) pořádně propláchni vlažnou vodou, dokud nepřestanou pěnit.


Do rychlovarné konvice dej vařit 1 litr vody.


Ve velkém hrnci si rozpal olej, přidej cibuli, mrkev, vše pořádně osol a restuj za občasného míchání přibližně 5 minut. Poté přidej slunečnicová semínka a česnek, po pár minutách i rajčata a vše podlij cca ½ dcl vody.


Směs v hrnci promíchej a přidej koření. Dávej velký pozor a pořád hodně míchej, aby se ti to hned nezačalo připalovat. Koření by se mělo minutku nechat krásně rozvonět, ale je možné, že se ti bude přichytávat na dně hrnce, tak ho pořádně vařečkou seškrabuj, nebo podlij ještě trochou vody.


Přidej protlak, znovu vše promíchej, aby se obalil kolem celé směsi a následně přisyp i kukuřici.

Po minutě přidej krájená rajčata z konzervy, vše zalij litrem připravené horké vody z konvice, zamíchej a nech vařit 10-15 minut. Občas promíchej.


Následně přidej propláchnuté fazole, uvařené jáhly, promíchej a vař dalších 5 minut.


Vypni plotnu a přimíchej do omáčky čokoládu tak aby se chutě krásně promísily a dostaly všude.

Nakonec přidej nasekaný koriandr a celé jídlo dochuť solí a šťávou z limety/citronu. S citrusem opravdu nešetři. Případně podle chuti přidej trochou javorového sirupu.


Hotové chilli sin carne na talíři dozdob lžící zakysané smetany, lístky koriandru a nakládanými jalapeňo papričkami. Jako přílohu můžeš zvolit tortilla chipsy, nebo placky, ale díky jáhlům je to koplexní jídlo a mě osobně chutná i jen samotné.

1,415 zobrazení