top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Chilli sin carne

Aktualizováno: 8. 3. 2021

Chilli sin carne

Chilli sin carne (neboli chilli bez masa) bylo jedno z úplně prvních jídel, které jsem po změně stravování a po přechodu na bezmasou a zdravější kuchyni uvařila a byla tak nadšená z chutí, že jsem už nechtěla jinak. Je to totiž přesně ten typ jídla, který vás přesvědčí, že i bez masa a zdravě se můžete parádně najíst, pochutnat si a prožít výbuch chutí na jazyku.


Jsem taky přesvědčená, že tímhle jídlem nadchnete své muže i vy z vás, které se trápíte tím, že vaše drahé polovičky nechtějí nic bezmasého, nebo nic co by se podobalo zdravé kuchyni. Myslím, že talířem chilli sin carne je fakt dobře oblafnete, protože spolu s vychlazeným pivem je to pěkně chlapácké jídlo.


Zároveň je tenhle recept plný bílkovin, vlákniny, minerálů a vitamínů, a můžete ho jíst na mnoho způsobů. Já vždycky udělám celý hrnec (na takové množství je i můj recept) a pár porcí zamrazím pro chvíle, kdy není čas nebo chuť vařit.

Potřebuješ:

100g jáhel

2 červené cibule

4 stroužky česneku

2 velké mrkve (cca 200g po nastrouhání)

4 malá rajčata

2 polévkové lžíce rostlinného oleje (já použila kokosový)

4 polévkové lžíce slunečnicových semínek

2 polévkové lžíce rajčatového protlaku

½ plechovky kukuřice (150g)

1 plechovka krájených rajčat (800g)

2 konzervy červených fazolí, nebo 500g uvařených

30g hořké čokolády, čím více procent, tím lépe (já použila 95%)

2 čajové lžičky mleté skořice (doporučuji tu od Marks & Spencer, nebo Sonnentor)

2 čajové lžičky mletého římského kmínu

1 čajová lžička mletého chilli

malý svazek čerstvého koriandru

na dochucení: sůl, šťáva z limety/citronu

navrch: zakysaná smetana, tortilla chipsy případně nakládané jalapeňo papričky


Tip:

Pokud chcete do jídla zařadit některou z rostlinných alternativ mletého masa, vynechte z receptu jáhly a slunečnicová semínka. Mleté nemaso připravte dle návodu vedle na pánvičce a na závěr vmíchejte do jídla.


Úplně na závěr si opravdu pohrajte s dochucením. Každá limeta, nebo citron je jsou jinak šťavnaté, proto v receptu nemám přesné množství. Pokud by se vám omáčka zdála kyselá moc, vyvažte chutě trošičkou javorového, čekankového, nebo jiného sirupu.


Opakuji se, ale zaměřte se na to, aby bylo před začátkem vaření vše nakrájené, omyté a připravené po ruce. Recept je vážně jednoduchý, ale začátek probíhá poměrně v tempu, tak ať se vám nic nepřipálí :-)


Doporučuji nevynechávat čerstvé bylinky, i když je mi jasné, že nejsou k dostání úplně všude. Nicméně pokud koriandr nepoužijete, je možné, že bude třeba jídlo více dochutit.


Doporučuji veganskou zakysanou smetanu z Lidlu od značky PlantON! Není drahá a je naprosto báječná.

Postup:

Jáhly dejte do síta a pořádně je pod tekoucí vodou propláchněte. Doporučuji je prolít větším množstvím horké vody (z rychlovarné konvice), protože tak zajistíte, že nebudou mít nežádoucí nahořklou chuť. Jáhly pak přendejte do kastrůlku a přilijte 150ml vody. Pod pokličkou přiveďte k varu a následně snižte plamen (já snížila ze stupně 9 na stupeň 5). Nechte vařit pod pokličkou, dokud voda nezmizí (vaření trvá asi 10-15 minut). Poté kastrůlek odstavte stranou a nech jáhly pod pokličkou dojít.


Mezi tím si připravte všechny ostatní suroviny. Celý recept se (kromě jáhlů) vaří v jednom hrnci, takže je fajn mít vše nachystané a při ruce, aby se nic nezačalo pálit a aby šlo vše krásně plynule. Recept není vůbec těžký, ale základ se vaří poměrně v tempu.


Cibule nakrájejte na kostičky, česnek na plátky a mrkev nastrouhejte nahrubo.


Koření kromě chilli připravte smíchané do mističky.


Všechny konzervy si otevřete a fazole (pokud používáte ty z plechovky) pořádně propláchněte vlažnou vodou, dokud nepřestanou pěnit.


V rychlovarné konvici uvařte 1 litr vody.


Ve velkém hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli, mrkev, vše pořádně osolte a restujte za občasného míchání přibližně 5 minut. Poté přidejte slunečnicová semínka, po pár minutách i rajčata a koření.


Koření nechte za stálého míchání chvilku rozvonět. Pokud by se začalo připalovat, podlijte troškou vody.


Přidejte protlak a chilli, znovu vše promíchejte, aby se obalil kolem celé směsi a následně přisypte i kukuřici.


Po minutě přidejte krájená rajčata z konzervy, vše zalijte litrem připravené horké vody z konvice, zamíchejte a nechte vařit 10-15 minut. Čas od času směs od spodu promíchejte.


Po uplynutí času přidejte propláchnuté fazole, uvařené jáhly, promíchejte a vařte dalších 5 minut.


Vypněte plotnu a přimíchejte do omáčky čokoládu tak aby se chutě krásně promísily a dostaly všude.


Nakonec přidejte nasekaný koriandr a celé jídlo dochuťte solí a šťávou z limety/citronu. S citrusem opravdu nešetři.


Hotové chilli sin carne na talíři dozdobte lžící zakysané smetany a lístky koriandru.

Jako přílohu můžete zvolit tortilla chipsy, nebo placky, ale díky jáhlům jde o komplexní jídlo a mě osobně chutná i jen samotné.


2 854 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page