top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Celozrnná mrkvová bábovka

Všech možných buchet, bábovek a sladkých chlebíčků, u kterých se více méně jen smíchají všechny ingredience dohromady, není nikdy dost.


Pokud tedy hledáte recept na něco dobrého a trochu odlehčeného (myšleno nijak zvlášť kalorického) ke kávě, nebo na ráno k snídani, je tahle mrkvová bábovka ideální.

Na malou bábovku je potřeba:

225g mrkve

140g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky + na vysypání formy

80g třtinového cukru

90ml rostlinného oleje

2 vejce z volného chovu

1 polévková lžíce kakaa

2 čajové lžičky mleté skořice

1 čajová lžička jedlé sody

1 čajová lžička prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

60g vlašských ořechů (nemusí být)

špetka soli

máslo nebo kokosový olej na vymazání formy


Tip: Pokud nemáte formu na bábovku, klidně těsto upečte ve formě na chlebíček. Mám vyzkoušené, že výsledek je prakticky stejný.


Bábovku jsem po vychladnutí polila rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou s trochou kokosového oleje a dozdobila jedlými květy a pistáciemi. (50g čokolády a 10g kokosového oleje)


Mám poměrně malou formu a ani výsledná bábovka není žádný obr. Takže pokud máte formu větší, zdvojnásobte množství ingrediencí, nebo použijte formu na chlebíček.


Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů.


Formu na bábovku (nebo chlebíček) vymažte tukem a vysypte pečlivě moukou (případně tak, jak máte svou formu ozkoušenou - strouhanka, kokos, ...)


Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo.


Ořechy nasekejte na malé kousky.


Ve větší míse smíchejte olej, cukr a vejce. Ručním šlehačem ze surovin vyšlehejte jednotnou světlou směs. Dejte tomu klidně pár minut.


V druhé misce smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, kakao, skořici a sůl.


Suchou směs postupně vmíchejte do té tekuté, dokud se nespojí. Těsto bude velmi husté, nelekejte se toho, je to správně.


Nakonec do těsta přimíchejte i nastrouhanou mrkev a nasekané oříšky.


Hotové těsto přendejte do formy (opakuji, že těsto záměrně není tekuté) a pečte 50 minut na 180 stupňů.


Po vyndání z trouby nechte bábovku zchladnout, následně vyklopte z formy a po úplném vychladnutí případně dozdobte polevou.





543 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page