Maxmilián Guha
Celozrnná mrkvová bábovka
Všech možných buchet, bábovek a sladkých chlebíčků, u kterých se více méně jen smíchají všechny ingredience dohromady, není nikdy dost.
Pokud tedy hledáte recept na něco dobrého a trochu odlehčeného (myšleno nijak zvlášť kalorického) ke kávě, nebo na ráno k snídani, je tahle mrkvová bábovka ideální.

Na malou bábovku je potřeba:
225g mrkve
140g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky + na vysypání formy
80g třtinového cukru
90ml rostlinného oleje
2 vejce z volného chovu
1 polévková lžíce kakaa
2 čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička jedlé sody
1 čajová lžička prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)
60g vlašských ořechů (nemusí být)
špetka soli
máslo nebo kokosový olej na vymazání formy
Tip: Pokud nemáte formu na bábovku, klidně těsto upečte ve formě na chlebíček. Mám vyzkoušené, že výsledek je prakticky stejný.
Bábovku jsem po vychladnutí polila rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou s trochou kokosového oleje a dozdobila jedlými květy a pistáciemi. (50g čokolády a 10g kokosového oleje)
Mám poměrně malou formu a ani výsledná bábovka není žádný obr. Takže pokud máte formu větší, zdvojnásobte množství ingrediencí, nebo použijte formu na chlebíček.
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Formu na bábovku (nebo chlebíček) vymažte tukem a vysypte pečlivě moukou (případně tak, jak máte svou formu ozkoušenou - strouhanka, kokos, ...)
Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo.
Ořechy nasekejte na malé kousky.
Ve větší míse smíchejte olej, cukr a vejce. Ručním šlehačem ze surovin vyšlehejte jednotnou světlou směs. Dejte tomu klidně pár minut.
V druhé misce smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, kakao, skořici a sůl.
Suchou směs postupně vmíchejte do té tekuté, dokud se nespojí. Těsto bude velmi husté, nelekejte se toho, je to správně.
Nakonec do těsta přimíchejte i nastrouhanou mrkev a nasekané oříšky.
Hotové těsto přendejte do formy (opakuji, že těsto záměrně není tekuté) a pečte 50 minut na 180 stupňů.
Po vyndání z trouby nechte bábovku zchladnout, následně vyklopte z formy a po úplném vychladnutí případně dozdobte polevou.