top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Špaldový perník

Aktualizováno: 13. 9. 2019

Kdo mě zná, tak ví, že na pečení moc nejsem. Nemám na to trpělivost a moje neschopnost držet se návodu mívá v tomhle případě katastrofální následky. Většinou do těsta zapomenu nějakou ingredienci přidat, nebo naopak použiju něco, co tam nepatří.


Mám ale pár receptů na takové mé oblíbence, které jsem opakovaně schopná upéct a většinou všem moc chutnají. Nejde o žádné propracované dorty s polevou, ale spíš takové ty buchty a koláče, když si prostě nutně potřebuješ dát k čaji něco sladkého, nebo chceš potěšit muže sladkou snídaní.


Jedním z takových receptů je i tenhle můj perník. Je jen na tobě, jak si ho vytuníš a jestli ho poliješ hořkou čokoládou, oříškovým máslem, nebo třeba vnitřek namažeš domácí chia marmeládou.



Potřebuješ:

3 vajíčka z volného chovu

120g třtinového cukru

190g špaldové mouky + lžíce na vysypání formy

220ml vlažného rostlinného mléka

5 lžic rozehřátého kokosového oleje + lžička na vymazání formy

2 lžíce raw nepraženého kakaa

2 čajové lžičky skořice

2 čajové lžičky jedlé sody

čtvrtka citronu


Tip:

Já používám formu o rozměrech 22x22cm a je to tak akorát. Pokud máš formu větší, přizpůsob tomu množství surovin.


Těsto je poměrně dost tekuté, ujisti se proto, že tvoje forma dobře těsní, nebo jí podlož pečícím papírem.


Já na perník ráda mažu krém vyšlehaný jen z domácího mandlového másla, mandlového mléka a nepražených, drcených kakaových bobů. Není to sladké a buchtu to parádně pozvedne na úroveň dortíku.


Postup:

Troubu si předehřej na 170 stupňů.


Formu na pečení si rukounebo mašlovačkou z vnitřní strany vymaž kokosovým olejem a následně vysyp moukou.


Do jedné misky si nasyp mouku, kakao, skořici, jedlou sodu a vše promíchej dohromady. V druhé misce vyšlehej ručním mixérem z vajec, cukru, šťávy z citronu a oleje jednotnou hmotu. Postupně přidej mléko. Přes jemné síto přesej sypké ingredience do misky s tekutou směsí a vše mixuj dohromady.


Teď už jen rychle vylej těsto do připravené formy (těsto kypřené jedlou sodou se musí péct hned po zamíchání, aby byl perník nadýchaný) a dej péct na 170 stupňů na 35-40 minut.


Po vyndání z trouby nech perník vychladnout, vyndej z formy a potři čímkoli, co máš rád/a.

1 719 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page