top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Špaldová palačinka s medvědím česnekem

Aktualizováno: 13. 9. 2019

O medvědím česneku jsem se rozepisovala u minulého receptu (hummus s medvědím česnekem), tak bych se nerada opakovala.


Medvědí (divoký) česnek chutná úplně nejlépe čerstvý, třeba jen s tvarohovým sýrem a kouskem pečiva, ale dá se s ním kouzlit i při vaření a pečení. Já jsem z něj připravila náplň do slané palačinky a fakt jsme si doma s Maxmiliánem náramně pochutnali.




Na 4 palačinky potřebuješ:

Na těsto

100g špaldové mouky

200ml rostlinného mléka

1 vejce z volného chovu

Na náplň

čtvrtka květáku (asi 220g)

1 červená cibule

250g hnědých žampionů

3 pořádné hrsti medvědího česneku

3 čajové lžičky kokosového oleje

půl polévkové lžíce římského kmínu

sůl

pepř


Tip: Podle chuti můžeš palačinku potřít lučinou, nebo trochu posypat nastrouhanou nivou, či čedarem.

Pokud nemáš medvědí česnek, úplně stejně dobře bude fungovat listový špenát s klasickým česnekem.


Postup:

Květák si rozeber, případně rozkrájej na úplně malinkaté růžičky. Na pánvi rozpal lžičku kokosového oleje a osmaž květák, dokud nechytne nahnědlou barvu. Potom přilij cca 150ml horké vody, pánev přiklop pokličkou a podus květák přibližně 5 minut. Když v pánvi nezbyde žádná voda a květák je hezky měkký na skus, posol ho a dej stranou do misky.


Mezi tím, co se květák dusí, si můžeš dopředu připravit těsto na palačinky. V hlubší misce smíchej mouku, mléko a vejce. Ručním šlehačem těsto vyšlehej dohladka.


Zpět k náplni. Cibuli si nakrájej na malé kostičky a hnědé žampiony na plátky. Na již použité pánvi si rozpal další lžičku kokosového oleje a cibuli osmaž dosklovata. Poté přidej žampiony a moc nemíchej, aby se hezky opekly a nepustily příliš vody. Po pár minutách přisyp římský kmín, nech ho na pánvi rozvonět a směs zamíchej.


Teď přimíchej omytý a nahrubo nakrájený medvědí česnek. Pánev přiklop a nech česnek trochu podusit. Pokud by se ti směs na pánvi přichytávala, podlij ji trochou vody. Nakonec přimíchej květák a vše osol a opepři.


Během toho, co je směs pod pokličkou, už můžeš začít smažit palačinky. Pomocí mašlovačky si lehoučce potři pánev kokosovým olejem a rozpal. Potom sniž plamen a lij naběračkou těsto na pánev. Když se na palačince začnou dělat malé bublinky, je čas jí obracečkou obrátit na druhou stranu. Ta se dělá o trochu kratší dobu, než ta první. Pokud děláš palačinky poprvé, nezoufej. Chce to jen trochu cviku. Těsto by mělo vyjít na 4 palačinky, ale záleží na velikosti pánve a tloušťce tvých palačinek.


Pak už jen směsí naplň palačinku, případně můžeš posypat sýrem, nebo předem palačinku potřít lučinou. Dobrou chuť.

356 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page