Maxmilián Guha
Zeleninové špagety s kešu omáčkou
Aktualizováno: 13. 9. 2019
Před pár lety se se zoodles (zeleninovými nudlemi) roztrhl pytel, ale to jsem ještě jela na úplně jiné stravovací vlně (rozuměj - jakékoli špagety, ale hlavně s tunou smetanové omáčky) a tak se mi tenhle fenomén vyhnul. Dneska si zeleninové špagety čas od času hrozně ráda udělám.
Je to osvěžující a děsně dobré jídlo. Jen je potřeba se trochu zamyslet nad tím, s čím si nudle dát, aby to nebyla jen zelenina se zeleninou a aby mě to zasytilo a dodalo tělu nějaké živiny. Kombinace kešu omáčky s cuketovo mrkvovými špagety je prostě boží, hraje všemi chutěmi i barvami a příprava trvá pár minut.

Na 2 porce potřebuješ:
· 2 menší cukety (asi 450g)
· 2 větší mrkve
· 100g kešu oříšků (nesolených)
· 6 lžic olivového oleje
· ½ šťavnatého citronu
· 2 lžíce parmazánu
· 10 lžic vody
· sůl, pepř
· chilli, čerstvou bazalku (podle chuti)
Tip: Pokud nemáš spiralizér, podélně zeleninu oškrábej škrabkou na brambory. Vzniknou ti trochu širší nudle, které fungují a hlavně chutnají úplně stejně, jako ty tenké.
Postup:
Cuketu a mrkev pořádně omyj a odkroj konce.
Pomocí spiralizéru z veškeré zeleniny vytvoř nudle, které pořádně posol a dej do cedníku. Cedník polož nad mísu nebo dřez, aby ze zeleniny vykapala přebytečná voda. Trvá to cca 10-15 minut.
Mezi tím rozmixuj kešu na jemný prášek, přidej 5 lžic oleje, citron, parmazán, vodu, pepř (případně chilli) a mixuj na nejvyšší stupeň dohladka.
Na pánvi si rozpal zbývající lžíci olivového oleje a zeleninové nudle smaž cca 1-3 minuty. Raději je na pánvi pouze je nadhazuj, aby se při míchání nepotrhaly.
Na talíři můžeš nudle dozdobit čerstvou bazalkou.