top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Zdravé (nejen) vánoční kuličky

Jak už jsem párkrát psala, zdravé ani cukrfree cukroví moc nedělávám. Jelikož na sladkém nijak zvlášť neulítávám, jsem zastánce toho, že nejlepší cukroví je to tradiční, jen se to nesmí přehánět s množstvím.


Tyhle kuličky jsou ovšem fajn energetická svačinka během celého roku, chutnají výborně a navíc vypadají krásně právě i jako cukroví. Takže pokud chcete zkusit něco rychlého, nepečeného, lahodného a krásného na pohled, směle do nich. Ať už jsou Vánoce, nebo letní prázdniny.

Je potřeba:

100g sušených datlí (doporučuji královské/medjool)

75g mandlí

50ml vody (případně rumu)

1 polévková lžíce oblíbeného ořechového másla (já použila lískooříškové)

4 polévkové lžíce kokosu

1 polévková lžíce kakaa

1 polévková lžíce vanilkového nebo kakaového proteinu

lískové ořechy, mandle, kešu dle chuti (jako vnitřek kuličky)

kokos, kakao, lyofilizovaný prášek z ovoce, nasekané ořechy, jedlé květy (na obalení)


Tip: Opravdu doporučuji použít velké datle královské (neboli Medjool), které jsou nejšťavňatější ze všech druhů a jejich textura a chuť mi připomíná karamel.


Pokud chcete, aby kuličky voněly „vánočně“, můžete v receptu použít rum místo vody. Jen už potom nepůjde tolik o „odlehčenější variantu cukroví :-)


Postup:

Datle vypeckujte a spolu s mandlemi dejte do větší misky s vodou. Nechte je takto namočené pár hodin. Ořechy i datle nasáknou vodou a změknou, díky čemuž se budou snáz mixovat.


Poté vodu vylejte a vložte madle i datle do mixéru spolu s oříškovým máslem. Mixujte dohladka a podle potřeby vždy přidejte malilinko vody. Chce to trpělivost a alespoň trochu výkonný mixér. Hmotu vždy setřete ze stran nádoby a pomixujte. Směs by neměla být moc tekutá, já použila celkem 50ml vody.


Když bude směs hladká, přimixujte k ní kakao, protein a kokos.


Hotovou hmotu přendejte na talíř a stěrkou rozetřete na tenkou vrstvu. Nechte těsto takto odležet v lednici, případně pokud chcete proces urychlit, můžete dát talíř na chvilku do mrazáku. Cílem je, aby těsto trochu ztuhlo.


Ze ztuhlého těsta postupně tvarujte kuličky kolem oříšku (lískáč/kešu/mandle) a obalujte v kokosu, případně v kakau, nadrcených oříškách, jedlých květech, nebo prášku z lyofilizovaného ovoce.


Kuličky uchovávejte v chladu.


210 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page