logo-03.png
  • Terezka

Zapečené plněné cukety

Cuketových receptů není nikdy dost, nemyslíte? Cuket bývá obzvlášť v létě všude dost a je to báječně variabilní a nízkokalorická zelenina. Pokud jste se ještě nesetkali z černou čočkou, určitě jí dejte šanci. Do zdravého jídelníčku totiž zcela jistě patří, je parádním zdrojem bílkovin, nemusí se předem namáčet a je rychle uvařená. Recept jsem tvořila ve spolupráci s Chilli doctor a tak je lehce pikantní. Záleží ale jen a jen na vás, kolik chilli vloček použijete. Mě osobně vyhovují Red jalapeňo, protože jsou pálivé tak akorát a mají skvělou uzenou chuť.

Na 4 porce je potřeba: 2 středně velké cukety 5 polévkových lžic černé čočky Chilli vločky dle chuti – já použila mé oblíbené Red jalapeňo Chilli doctor 2 červené cibule 4 stroužky česneku 1 červená paprika (ideálně kapie) hrst vlašských ořechů nebo 4 lžíce slunečnicových semínek 3 sušená rajčata v oleji 10 zelených oliv 1 polévková lžíce krémového balsamica 15 polévkových lžic pasírovaných rajčat hrst čerstvého rozmarýnu olivový olej sůl, pepř Podle chuti: balkánský sýr, cheddar, nebo lahůdkové droždí smíchané se sezamem Tip: Ve své kuchyni se snažím omezovat živočišné produkty, a proto často místo sýra volím lahůdkové droždí smíchané se sezamovými semínky a olejem. Směs rozdrolím na jídlo a nechám zapéct. Vznikne tak moc dobrá slaná krusta. Postup: Čočku pořádně propláchni v sítu a dej vařit podle návodu. Já přidala 250ml vody, dala vařit a poté stáhla plamen a vařila asi 20 minut. Množství vody se může trochu lišit, tak čočku kontrolujte a případně přilijte vodu. Čočka by měla po uvaření být měkká, ale držet pevný tvar. Mezi tím rozkrojte podélně cukety a vydlabejte lžící vnitřek tak, aby po celé ploše zůstaly tlustší okraje. Když cuketu vydlabete moc, v troubě se rozpadne a rozmočí. Půlku vydlabané dužiny nakrájejte nadrobno a druhou půlku schovejte na jiný recept. Využití je nespočet od zeleninových směsí, polévky, salátů až po placičky, nebo třeba pesto. Nakrájejte na drobné kousky cibuli, 2 stroužky česneku, papriku, sušená rajčata, olivy a vlašské ořechy/semínka. Rozmarýn nasekejte najemno. Na pánvi rozpalte olej a osmažte cibuli dosklovata. Následně přidejte papriku, rozmarýn a vnitřek cukety. Po pár minutách přihoďte i ořechy/semínka, sušená rajčata, nasekaný česnek a olivy, vše osolte a pár minut opékejte. Nakonec přidejte pasírovaná rajčata, balsamico, chilli vločky podle chuti, prolisujte zbylé dva stroužky česneku a přisypte uvařenou čočku. Vše pořádně promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Pekáček lehce potřete olivovým olejem a vyskládejte do něj vydlabané půlky cuket. Cukety bohatě naplňte směsí a posypte sýrem, nebo semínky dle chuti. Pečte v troubě 20 minut při 170 stupních.

509 zobrazení