Maxmilián Guha
Základní hummus
Hummus. Divný název, za kterým se skrývá lahodná pomazánka. Na tomhle jídle naprosto zbožňuju, jak je variabilní, dá se připravit na nespočet způsobů a kombinovat se salátem, těstovinami, plackami, falafelem, tortillou, nebo třeba jen nakrájenou mrkví jako svačinka, či pohoštění.
Občas u mě doma najdete i kupovaný hummus ze sámošky, ale většinou si chystám vlastní a dochutím ho pokaždé trochu jinak podle chuti a toho, co mám zrovna v lednici.

Je potřeba:
1 plechovka cizrny (nebo 240g uvařené)
3 polévkové lžíce olivového oleje
2 čajové lžičky sezamové pasty tahini (doporučuji ze Svět plodů , kód na slevu je: terezka5)
citrónová šťáva
1 stroužek česneku
sůl, čerstvě mletý pepř
půl lžičky mletého římského kmínu (nemusí být, pozor je dost aromatický)
Tip: Jak jsem již psala, hummus lze připravit v mnoha příchutích, jen stačí do mixéru přihodit další surovinu. Mé oblíbené variace jsou se sušenými rajčaty v oleji, s červenou řepou, s olivami, s pečenou mrkví, s pečeným česnekem, s česnekem a římským kmínem. Také ráda přidávám čerstvé bylinky jako bazalku, koriandr, hladkolistou petržel, nebo medvědí česnek.
Postup: Cizrnu přendejte do síta, či cedníku a důkladně propláchněte studenou vodou. Následně jí přendejte do mixéru (případně do nádoby, ve které budete mixovat).
Česnek oloupejte, plochou nože rozmáčkněte a odstraňte z prostředku klíček.
Přidejte olej, tahini, citrónovou šťávu, česnek, sůl, pepř a cca 7 lžic vody.
Vše mixujte zcela dohladka. Může to chvilku trvat, podle výkonnosti mixéru. Osobně se mi hummus nejlépe dělá tyčovým mixérem ve vyšší nádobě.
Po rozmixování pomazánku ochutnejte a dochuťte opět solí, pepřem a citrónovou šťávou.