Maxmilián Guha
Wrapy s pikantními sójovými nudličkami a avokádem
Aktualizováno: 13. 9. 2019
I když nejím maso (až na ryby), rozhodně nejsem ten typ, co by si ho nutně musel nahrazovat sójovým masem, tofu, tempehem atd. Podobné produkty si dávám například ve vegetariánských restauracích a jídelnách, ale domů náhražky kupuji jen jednou za čas. Dneska je ale ten den, kdy jsem sójové maso použila a stálo to za to. Wrapy jsou příjemně ostré a salát s avokádem parádně vyvažuje hustou rajčatovou směs s masem.

Na 5 wrapů potřebuješ:
2 červené cibule
1 balení sójových nudliček (já použila ďobáčky – jo, fakt se to tak jmenuje)
3 stroužky česneku
250g cherry rajčat
5 celozrnných tortill
Směs salátu podle chuti (ledový, římský, rukola,…)
2 avokáda
1 vejce bio, nebo z volného chovu
120g rostlinného jogurtu (já použila kokosový)
3 polévkové lžíce sójovky
1 lžíce sezamového oleje (lisovaný za studena)
1 lžíce medu
chilli
1 čajová lžička kokosového oleje
Postup:
Nejprve si nakrájej cibuli na malé kostičky, rajčátka na čtvrtky a česnek nasekej úplně nadrobno.
Na pánvi si rozpal kokosový olej, přidej cibuli a smaž jí dosklovata. Přihoď rajčátka a až budou úplně měkká, přidej polovinu česneku a nudličky sójového masa. Vše pořádně promíchej a nech ještě cca 3 minutky na plotně.
V misce smíchej jogurt, sójovku, sezamový olej, med, chilli podle chuti a zbytek česneku. Takto připravený dip přidej ke směsi na pánev a vše zamíchej.
Do směsi na pánvi rozklepni vajíčko a opět míchej. Když se vše spojí a vejce ztuhne, odstav z plotny.
Avokádo podélně nařízni v půlce kolem dokola a otoč obě strany proti sobě tak, aby se od sebe oddělily. Nožem opatrně vyndej pecku. Následně si vezmi jednu půlku, nožem odřízni uprostřed proužek kůrky a pak snadno oloupeš proužky po stranách. To samé opakuj s druhou půlkou avokáda. Také je možné vyndat celou dužinu lžící. Avokádo si následně nakrájej na proužky.
A teď už můžeš plnit tortilly. Vezmi si placku, nandej na ni směs se sójovým masem a rajčaty, na vrch dej salát a avokádo. Tortillu po stranách založ a roluj. Pokud máš kontaktní gril, jako já, strany i prostředek tortilly v něm na sucho zapeč. Pokud gril nemáš, jde to udělat i nasucho na pánvičce. Jen musíš wrap na dno pánve přitlačit obracečkou.
Tak a wrapy jsou na světě! Dobrou chuť