top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Včelí úlky / Vosí hnízda

Každý tomuto cukroví říká jinak, ale jedna věc je jasná – jde o jeden z všeobecně nejoblíbenějších druhů cukroví.


Já jim přišla na chuť až před pár lety, ale teď už si bez nich skoro neumím představit Vánoce. Je to ten druh cukroví, který člověka nutí chodit uzobávat do lednice. Proto do hnízd dávám dost ořechů, které zasytí a stačí si tak na talířek nandat 1-2 kousky.

Na cca 100ks je potřeba:

Na úlky:

500g piškotů

440g moučkového cukru

200g kešu ořechů

100g vlašských ořechů

6 polévkových lžic kakaa

300g másla

8 lžic rumu

12 lžic mléka (já použila rostlinné)

100 piškotů na přiklopení

mleté ořechy nebo kokos na vysypání formičky


Na náplň:

85g másla

80g cukru

2 žloutky

4 lžíce rumu (nebo podle chuti)

2 lžíce vanilkového extraktu

5 čajových lžiček oříškového másla (já dala lískooříškové) – nemusí být


Tip: Vyrobte si krabici, nebo desku s kulatými otvory, do kterých si můžete skládat prázdné úlky a následně je hromadně plnit. Ušetří to hromadu času a celý proces je pak jednodušší. Takovéto stojánky se dají i koupit, ale já volím raději vyrobenou variantu.


Pokud máte v cukroví rádi více rumu, přizpůsobte tomu poměr mléka a rumu v těstě. Přidejte více rumu a dejte méně mléka.


Jestliže doma nemáte oříškové máslo, z receptu ho zkrátka vynechte. Jen počítejte s tím, že náplně bude méně a tak vám možná zbyde trochu těsta. Ze zbytku můžete ale jednoduše vytvořit kuličky obalené v kokosu.


Formiček na úlky je více druhů. Pokud máte jako já formičku, která se otevírá pomocí takových „křidélek“ po straně, doporučuji při otvírání jednou rukou jakoby tlačit křidélka trochu k sobě a druhou je zcela otevřít. Mě osobně se díky této vychytávce hnízdo nikdy uprostřed nerozlepí.


Postup:

Nejprve rozmixujte najemno piškoty i oba druhy ořechů.


Máslo vyndejte z lednice a nechte změknout. Pokud chcete proces urychlit, položte talířek s nakrájeným máslem na chvilku na topení. Máslo by mělo být měkké, ale ne rozteklé.

Ve velké míse smíchejte rozemleté piškoty, cukr, rozmixované kešu i vlašáky a kakao. K suché směsi přidejte nakrájené máslo, rum a mléko (doporučuji mléko přidávat postupně, podle potřeby). Prsty začněte těsto zpracovávat, aby se všechny složky propojily. Nejprve se bude zdát, že je téměř nemožné, aby se ze všech složek stalo jednotné těsto, protože se hmota drobí, ale nezoufejte a mějte trpělivost. Je to trochu dřina a zabere to klidně 10 minut, ale nakonec se vám to podaří :-).


Když je těsto hotové, můžete se pustit do náplň..


Do menší misky dejte změklé máslo, cukr a žloutky. Ručním šlehačem vytvořte hladký krém, následně přidejte rum, oříškové máslo a ještě krátce pomixujte, aby se složky spojily. Krém vložte do zdobícího sáčku.


Nakonec zbývá jen samotné plnění úlků. Do misky dejte kokos nebo rozmixované ořechy a formičku před každým naplněním trochu vysypte, aby se k ní těsto nelepilo.


Z hroudy těsta odeberte kousíček, v dlani ho vždy trochu promačkejte, nebo vytvořte kuličku a naplňte formičku pod okraj. Následně uprostřed udělejte hlubší otvor a hotový nenaplněný úlek vyndejte (viz tipy).


Každý úl naplňte krémem a přiklopte piškotem.


Včelí úly skladujte v lednici. Nejlepší jsou odleželé, když spodní piškot nasákne krémem.





512 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page