top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Vážím si každé kapky

Jen malé zamyslení a pár tipů ohledně šetření naší drahocené vody.


70% světové plochy je pokryto vodou. No jo, jenže naprostá většina je voda slaná a z toho zbytku navíc velkou část tvoří ledovce. Zkrátka pitné vody je opravdu málo.


I když tenhle fakt tak nějak podvědomě moc dobře víme, těžko si to reálně připustit a v každodenním životě nedostatek vody řešit, když na místě, kde jsme se narodili si můžeme kdekoli na ulici koupit vodu v lahvi, teče nám doma z kohoutku a navíc (což je fakt, který mě dokáže znovu a znovu šokovat) pitnou vodou myjeme nádobí, splachujeme záchody, nebo třeba i zaléváme zahradu.


Proto se na to zkusme všichni opravdu zaměřit a představit si, kolik vody denně spotřebujeme. Samozřejmě pitný režim je pro naše tělo velmi důležitý a já osobně si ho hlídám, jak jen to jde. Ale co ta zbylá voda? Zkusme zachytávat dešťovou vodu a zalévat s ní zahradu, pořídit si spořící násadku na kohoutek, přemýšlet nad tím, jak dlouho se sprchujeme, nebo třeba i nad tím, že na produkci 1kg hovězího masa se spotřebuje 16 000 litrů vody.


Já osobně si hodnotu vody uvědomím nejvíc na našich cestách dodávkou. Ono když máte barel s 16 litry vody a pokaždé když dojde (to byste se divili, jak rychle se to stane), tak musíte hledat místo, kde načerpáte novou, tak si každé kapky vážíte dvojnásob. Vychladlý hrnek čaje znovu ohřejeme, než bychom si vařili nový, na vaření těstovin použijeme jen nejnutnější množství vody, mytí obecně probíhá velmi rychle a šetrně a když prší, vyndáme honem ven škopek se špinavým nádobím, aby se nám takhle přírodně předmylo. Já se snažím vždy poctivě dodržovat pitný režim, takže musím vodu šetřit opravdu na pití a ne na nějaké hlouposti.

Sepsala jsem pro vás tipy a různé maličkosti, jak lze v běžném životě vodu šetřit. Rozhodně ne všechno sama dodržuju, ale o to víc se na to můžu teď zaměřit. 1. Upřednostnit rychlou sprchu před koupelí ve vaně. 2. Pořídit si šetřící nástavec na kohoutky. 3. Nenechávat puštěnou vodu během čištění zubů. 4. Vypínat vodu během mydlení, nebo mytí vlasů. 5. Zachytávat dešťovou vodu svedením okapů do barelů na zahradě. 6. Nesekat moc často trávu, kvůli vysušení půdy.

7. Zachytávat vodu během odpuštění studené a dál jí využít.

8. Utáhnout kapající kohoutky.

9. Voda z těstovin je po vychladnutí vhodná na zalévání květin.

10. Vytvoření jímky do podzemí s čerpadlem na splachování (stát přispívá dotacemi)

11, Myčka může být spořivější, než ruční mytí nádobí.

12. Pokud myjete nádobí ve dřezu, nejprve vše namydlete a pak oplachujte.

13. Zkontrolujte, zda neprotéká toaleta.

14. Nerozmarazujte jídlo pod tekoucí vodou.

15. Pokud rádi pijete studenou vodu, skladujte jí v lednici. Nemusíte pak nechávat odtéct vodu z kohoutku.


16. Omezte živočišné produkty a zařaďte do jídelníčku více rostlinných potravin.



155 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page