top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Vánoční kaštanová polévka

Aktualizováno: 24. 12. 2020

Letos jsem uvažovala nad tím, jakou polévku na Vánoce zvolím. U maminky jíme vždy hrachovou polévku, ale vzhledem k tomu, že Vánoce slavím vždy i s rodinou Maxmiliána a tam bezmasou polévku nedělají, chtěla jsem vymyslet zase trochu něco jiného, co bude mít ten správný vánoční nádech.


Kaštany jsem díky tvoření tohoto receptu ochutnala vlastně úplně poprvé a jsem nadšená! Polévka voní i chutná netradičně, svátečně a mám pocit, že jí na sváteční tabuli nechystám naposledy. Skládá se ze surovin, které ve mně zkrátka navozují takovou podzimně zimní, vánoční náladu.


Navíc příprava nezabere moc času, což na štědrý den uvítáme všichni.


Na 2-3 porce je potřeba:

200g neloupaných kaštanů (nebo cca 130g oloupaných)

20-30g sušených hub (můžete vynechat, ale s nimi je to lepší)

1 červená cibule

60g mrkve

60g petržele

2 stroužky česneku

20g vlašských ořechů

hrst čerstvého rozmarýnu

100ml portského vína, nebo sladkého dezertního vína

rostlinný olej

smetana nebo kokosové mléko při podávání

sůl, pepř

¼ citronu

0,5l vody nebo zeleninového vývaru


Tip: Doporučuji zvolit menší kaštany. Osobně se mi s nimi lépe pracovalo.


Postup

Sušené houby namočte do vlažné vody, aby změkly.


Kaštany opatrně nakrojte na jedné straně do kříže (osobně se mi lépe nakrajuje špička). Stačí opravdu trochu narušit skořápku, nemusíte zajíždět nožem nijak hluboko. Jde to snadněji, než se zdá, ale i tak buďte velmi opatrní.


Kaštany dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů na 20-30 minut. Kaštany by měly být opečené, skořápka až trošičku spálená a naříznutá skořápka otevřená.


Mezi tím, co se kaštany pečou, si nakrájejte na malé kousky mrkev, petržel, cibuli a ořechy. Rozmarýn a česnek nasekejte nadrobno.


Upečené kaštany vyndejte z trouby, přemístěte na utěrku a jen co nebudou úplně horké, začněte loupat. Čím kratší dobu budete čekat, tím lépe vám loupání půjde. Někdy jdou krásně vyloupnout celé kaštany, někdy musíte vnitřek vybrat lžičkou.


Vyloupané kaštany nakrájejte na menší kousky.


V hrnci rozpalte trochu oleje, přidejte cibuli a pořádně jí osolte. Po pár minutách přidejte mrkev, petržel, ořechy, česnek, rozmarýn a vše pořádně zamíchejte a osolte. Přilijte do hrnce portské a na nižším stupni nechte pár minut zredukovat.


Následně zalijte 0,5l zeleninového vývaru nebo vody a nechte stále na nižším stupni vařit, dokud nebude zelenina měkká. Může to trvat asi 15-30 minut, podle velikosti zeleniny.


Uvařenou polévku rozmixujte zcela dohladka.


Nakonec slijte namočené houby a přidejte je do polévky. Pokud by se vám kousky hub zdály moc velké, pokrájejte je. Polévku dochuťe solí, pepřem a citronovou šťávou.


Při servírování přidejte trochu smetany, nebo kokosového mléka.




159 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page