Maxmilián Guha
Avokádovo vajíčková pomazánka
Pomazánky obecně jsou báječná věc, protože jsou raz dva hotové a můžeš do nich přidat, co máš zrovna doma a dochutit je podle toho, co zrovna ty máš nejraději. Já jako velký milovník avokádových toustů kombinuji vajíčka a avokádo na všechny způsoby až donekonečna. Věřím, že tenhle recept nebude pro většinu lidí žádná novinka, ale třeba tě to inspiruje k tomu, udělat si avokádovo vajíčkovou pomazánku dneska k večeři.

Potřebuješ:
Pečivo
1 zralé avokádo
4 vajíčka z volného chovu
1 lžíci dijónské hořčice
1 jarní cibulka
Sůl
Pepř
Chilli
Oblíbená zelenina na oblohu
Postup:
Dej si na plotnu v kastrůlku vařit vodu. Vajíčka na tupé straně napíchni jehlou, aby nepraskla, a když se voda vaří, vlož je opatrně lžící do kastrůlku. Vejce vař cca 5-6 minut (podle velikosti vajec) . Je důležité, aby žloutek nebyl zcela uvařený, protože tím zaručíš, že pomazánka nebude suchá a naopak bude krásně vláčná.
Avokádo rozkroj napůl, nožem vyndej pecku a oloupej ho, nebo lžící vyndej celou dužinu, podle toho, jak to máš rád/a. Avokádo musí být opravdu zralé a hezky měkké. Dužinu nakrájej na menší kousky, které dej do misky.
Když zazvoní minutka, hned vajíčka vyndej z kastrůlku a pod tekoucí studenou vodou je zchlaď, aby se zastavil var. Tupou stranu vajíček naťukni, oloupej je a přidej do misky k avokádu.
Nakonec vše vidličkou (nebo rukou) rozmačkej, přidej celou najemno nakrájenou jarní cibulku, hořčici a dochuť solí, pepřem a trochou čerstvě namletého chilli. Ingredience jsou opravdu lepší rozmačkané, než mixované, protože jídlo je hezky strukturované.
Já mám pomazánku nejraději na žitném chlebu, ale je báječná i k sucharům, nebo třeba na topinku. K téhle dobrotě si přikousni nějakou zeleninu. Já zvolila rajčátka (jak jinak), ale ředkvička by se hodila možná i lépe.