Maxmilián Guha
Vegetariánská boloňská omáčka
Boloňská omáčka je prostě boží, na tom se shodneme snad všichni. Nevím, jak by tahle moje vege varianta uspěla u Italů, protože v ní logicky není mleté maso a také se nevaří 6 hodin, jako originál. Já si ale myslím, že si můžeme úžasně pochutnat i bez masa a málo kdo z nás má tolik času na přípravu oběda.
Boloňskou omáčku jsem zkombinovala s vegetariánskými (NE)masovými koulemi, které dnes vídám skoro v každém větším supermarketu od různých značek a já osobně je mám strašně ráda. Pokud je ale nemůžeš sehnat, omáčka bude moc dobrá i bez nich, třeba s trochou nastrouhaného parmazánu.

Potřebuješ:
400g celozrnných špaget
1 balení vege kuliček (já použila od Garden Gourmet)
střední mrkve
1 velký stonek řapíkatého celeru
1 větší červenou cibuli
2 větší stroužky česneku
hrst kešu oříšků (cca 60g)
3 střední rajčata
300ml červeného vína
3 lžíce rajčatového protlaku
plechovka krájených rajčat (400g)
200ml zeleninového vývaru (nebo vody)
Sůl,pepř
kokosový, nebo olivový olej
1 polévková lžíce sušeného tymiánu
1 polévková lžíce sušeného rozmarýnu
javorový sirup (podle chuti)
Postup:
Do osolené vody dej vařit špagety podle návodu.
Připrav si všechny suroviny na omáčku, aby šlo vše rychle a hladce. Mrkev a řapíkatý celer nastrouhej nahrubo na struhadle. Cibuli nakrájej na malé kostičky a česnek nasekej najemno. Kešu oříšky buď rozmixuj na prášek, nebo důkladně nasekej na co nejmenší kousky. Rajčata nakrájej na větší kostky.
V hluboké pánvi rozpal trochu oleje a osmaž na něm cibuli dosklovata. Následně přidej mrkev a celer. Za občasného míchání restuj asi 10 minut. Až bude zelenina hezky měkká, přidej česnek a opékej ještě tak 2 minutky. Na závěr na pánev přihoď kešu, rajčata, vše promíchej a nech ještě chvilku opékat.
Až bude směs na pánvi spojená a měkká, sniž trochu plamen, přilij víno, které nech vyvařit. Může to trvat cca 10 minut.
Když je víno vyvařené, přidej rajčatový protlak, krájená rajčata a vývar, nebo vodu. Vše pořádně promíchej, přikryj pokličkou a nech na středním stupni probublávat dalších 15 minut. Po 10 minutách přidej vege kuličky a nech je v omáčce zbylou dobu povařit
Nakonec přidej rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Pokud se ti omáčka zdá kyselá, může přidat trochu javorového sirupu (záleží jak sladká byla rajčata). Hotové, sceděné špagety zamíchej do omáčky.