top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Vege boloňské lasagne s květákovým „bešamelem“

Aktualizováno: 13. 9. 2019

Neznám snad nikoho, kdo by nemiloval lasagne. Když jsme byli s Maxmiliánem v Itálii, jedli jsme je obden. Když jsme pak přestali jíst maso a navíc začali jíst poměrně zdravě, tak mi nezbývalo nic jiného, než klasický recept trošku vytunit a upravit podle sebe.


Zkoušela jsem kde co, ale i když byl často výsledek moc dobrý, chyběla tam krémová složka (bešamel), která je pro lasagne dost typická. Absolutně nechápu, jak mě napadlo použít květák, ale přísahám, že to funguje a každé sousto se v puse úplně rozplyne. Příprava trvá trochu déle, než je u mých receptů běžné, ale výsledek rozhodně stojí za to.



Na pekáč o rozměrech 29x16cm potřebuješ:

· 12 plátků lasagní


Omáčka

· 2 střední mrkve

· 1 velký stonek řapíkatého celeru

· 1 větší červenou cibuli

· 2 větší stroužky česneku

· hrst kešu oříšků (cca 60g)

· 3 střední rajčata

· 300ml červeného vína

· 3 lžíce rajčatového protlaku

· plechovka krájených rajčat (400g)

· 200ml zeleninového vývaru (nebo vody)

· sůl

· kokosový, nebo olivový olej

· hrst čerstvé bazalky

· javorový sirup (podle chuti)


„bešamel“

· 1 menší květák (cca 550g očištěných růžiček)

· 5 lžic kokosového mléka light (předem vyndej z lednice) (lze nahradit i klasickým rostlinným mlékem)

· 1 polévková lžíce změklého kokosového oleje

· 1,5 čajové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

· 2 lžíce nastrouhaného parmazánu

· sůl, pepř


Tip: Pokud se chceš vyhnout klasické těstovině, můžeš použít lilek, který nakrájíš na tenké plátky, posolíš, necháš pár minut vypotit, otřeš ubrouskem a nahradíš jím plátky lasagní v receptu.


Bylinky použij podle vlastních chutí a dostupnosti. Do boloňské omáčky patří rozmarýn a tymián, ale můžeš použít i bazalku, tak jako já.


Postup:

Květák rozeber na jednotlivé růžičky, dej do hrnce se studenou osolenou vodou a vař pod pokličkou, dokud nebude úplně měkký. Doba vaření závisí na velikosti růžiček. Hotový květák sceď.


Mezitím si připrav všechny suroviny na omáčku, aby šlo vše rychle a hladce. Mrkev a řapíkatý celer nastrouhej nahrubo na struhadle. Cibuli nakrájej na malé kostičky a česnek nasekej najemno. Kešu oříšky buď rozmixuj na prášek, nebo důkladně nasekej na co nejmenší kousky. Rajčata nakrájej na větší kostky.


V hluboké pánvi rozpal trochu oleje a osmaž na něm cibuli dosklovata. Následně přidej mrkev a celer. Za občasného míchání restuj asi 10 minut. Až bude zelina hezky měkká, přidej česnek a opékej ještě tak 2 minutky. Na závěr na pánev přihoď kešu, rajčata, vše promíchej a nech ještě chvilku opékat.


Až bude směs na pánvi hezky spojená a měkká, sniž trochu plamen, přilij víno, které nech vyvařit. Může to trvat cca 10 minut.


Když je víno vyvařené, přidej rajčatový protlak, krájená rajčata a vývar, nebo vodu. Vše pořádně promíchej, přikryj pokličkou a nech na mírném ohni probublávat dalších 15 minut.


Mezi tím dej do mixéru všechny ingredience na „bešamel“, přidej 5-10 lžic horké vody a mixuj dohladka. Mělo by vzniknout pyré, které dochuť solí a pepřem.


Troubu předehřej na 180 stupňů.


Když je omáčka v pánvi hotová můžeš ji trošku dochutit javorovým sirupem, pokud se ti zdá moc kyselá (záleží na chuti rajčat). Nakonec přidej nasekanou bazalku.


Zbývá jen vše dát do pekáče. Na dno dej po celé ploše omáčku, potom „květákový bešamel“ a nakonec plátky lasagní a vše opakuj znovu a znovu. Poslední vrstva by měla být bešamelová. Jednotlivé vrstvy nedělej příliš tlusté, ať ti vše vyjde akorát, ale omáčku i bešamel rozprostři rovnoměrně.


Pekáč dej do trouby a peč 45 minut na 180 stupňů. Po 30 minutách navrch nastrouhej parmazán, který (např. obracečkou) vtlač do bešamelové vrstvy. Může se stát, že ti vrchní vrstva při pečení popraská, ale to ničemu nevadí. Jednoduše jí v průběhu pečení občas znovu trochu rozetři dohladka.


Na talíři lasagne dozdob čerstvou bylinkou.

1 490 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page