Maxmilián Guha
Vánoční perníková hruška
A je tu letošní první lehce vánoční recept, který vám zabere tak 10 minut a budete se oblizovat až za ušima. Tohle voňavé ovoce si můžete vychutnat s ovesnou kaší, jogurtem, nebo jako já se zakysanou smetanou (kupuji rostlinnou verzi v Lidlu). Totální pecka to ale bude s vanilkovou zmrzlinou a myslím, že je to ideální sladká tečka i za štědrovečerní večeří. Jestli zvolíte kombinaci hrušek a jablek, nebo jen jeden druh ovoce, je jen na vás.

Na 2 porce je potřeba:
1 středně velké jablko
1 hruška
1 čajová lžička perníkového koření
1 čajová lžička skořice
½-1 polévkovou lžíci kokosového oleje, nebo másla
½ polévkové lžíce javorového sirupu, nebo medu
hrst pekanových, nebo vlašských ořechů
zakysaná smetana, nebo jogurt dle chuti
Tip: Nenechte zbytečně přepalovat olej na pánvi. Opravdu stačí nižší stupeň teploty, jinak by se vám koření i ovoce mohlo spálit.
Postup:
Ořechy krátce nasucho orestujte na pánvi a dejte stranou.
Jablko a hrušku omyjte, vykrojte jádřince a nakrájejte na měsíčky.
Na pánvi rozpalte olej se sirupem a kořením. Snižte stupeň teploty na polovinu a přidejte ovoce.
Ovoce restujte cca 5 minut (záleží na tloušťce měsíčků) a opatrně jednotlivé kousky obracejte, aby se nepřipálily.
Hotové, měkké a krásně voňavé kousky ovoce doplňte opraženými ořechy a můžete je jíst samostatně, přidat je na snídaňovou ovesnou kaši, nebo je podávat spolu se zakysanou smetanou a ořechy, jako lehký vánoční dezert.