• Terezka

Vánoční mrkvový perník

Adventní a vánoční období je plné pečení cukroví, vánoček a štol. Já jsem ale připravila recept na tuhle zdravější verzi perníku, který vám provoní byt tak vánočně, že si budeš už teď připadat, že je tu Štědrý den.

Perník je krásně vláčný a přesto, že je z mrkve a jablek, nemá takový ten „mokrý efekt“, který já osobně moc nemusím. Navíc je to (jak to tak u mě bývá) opravdu jednoduchý recept, který zvládne každý.

Tak jdeme na to!



Na kulatou formu o průměru 25cm potřebuješ:


Perník

70g třtinového cukru

160g celozrnné špaldové mouky

2 vejce z volného chovu (nebo 1 lžíce chia a 7 lžic vody)

5 lžic kokosového oleje (nebo 100ml slun. oleje)

50ml vody

2 čajové lžičky jedlé sody

4 čajové lžičky perníkového koření

230g nastrouhané mrkve (cca 6 větších mrkví)

110g nastrouhaného jablka (cca 1 jablko)

hrst vlašských ořechů


Poleva

60g hořké čokoláda (70-85%)

½ polévkové lžíce kokosového oleje

hrst vlašských ořechů


Tip: Pokud nechceš používat vejce, nebo je prostě zrovna nemáš doma a chceš perník bez vajec, smíchej nejprve 2 lžíce chia semínek a 7 lžic vody. Nech chvilku odstát a až směs získá gelovou konzistenci, můžeš jí vejce nahradit.


Jestli nemáš doma perníkové koření, použij jen skořici. Buchta i tak bude moc dobrá.


Postup:

Troubu předehřej na 180 stupnů.


Formu vymaž nejlépe pomocí mašlovačky, nebo ruky kokosovým olejem a vysyp celý vnitřek moukou.


Mrkev i jablko očisti a nastrouhej na struhadle najemno. Jablko také můžeš rozmixovat rovnou na pyré, záleží jen na tobě. Ořechy nasekej na malé kousky.


Ve větší míse smíchej vejce (nebo chia směs), cukr, olej a 50ml teplé vody. Pořádně promíchej, aby směs získala jednotnou konzistenci. 


V druhé míse zamíchej mouku, jedlou sodu a perníkové koření (nebo skořici).


Postupně přidávej sypkou směs do tekuté, aby se krásně spojily v hladké těsto. 


Nakonec do směsi přimíchej jablko, mrkev a ořechy. Těsto vylij do formy a peč na 180 stupňů 40-50 minut. Ke konci pečení kontroluj pomocí píchnutí špejlí, zda už je perník hotový. Pokud se na špejli pořád lepí těsto, chce to ještě dalších pár minut.


Po dopečení nech perník vychladnout. 


Polevu připravíš velmi jednoduše. Ve vodní lázni (dáš vařit vodu v hrnci a do ní položíš mísu tak, aby byla dnem ponořená ve vodě) rozehřej čokoládu, přidej olej, ořechy a pořádně zamíchej a spoj jednotlivé složky v hladkou polevu. Hotovou polevu nalij na vychladlý perník. Až poleva vychladne, dej perník do lednice, nebo za okno, aby poleva ztuhla.

398 zobrazení