Maxmilián Guha
Tuňáková pomazánka s avokádem
Aktualizováno: 13. 9. 2019
Rybičkovou pomazánku jsem dřív vůbec nemusela a obecně se ryby teprve učím jíst. Tuňák z konzervy sice nemá s typickou rybí chutí až tak moc společného, ale nějak se začít musí, žejo. Jsem přesvědčená, že tahle pomazánka bude chutnat úplně všem. Kombinace s avokádem je totiž tak dobrá, že si jí zamilují i ti, kteří ryby nemají rádi.

Potřebuješ:
1 přírodní žervé/lučinu
1 zralé avokádo
160g tuňáka ve vlastní šťávě
2 jarní cibulky
lžička dijonské hořčice
citronová šťáva
sůl
čerstvě mletý pepř
chilli
žitný chléb nebo suchary
Tip:
Moc dobré je, si k téhle pomazánce na chleba přidat vejce naměkko, nebo pošírované (ztracené) vejce. Pomazánka je ale moc dobrá i bez vajíčka, sama o sobě.
Postup:
Do větší misky si dej žervé, nebo lučinu. Tuňáka otevři, vylij šťávu a přidej ho do misky. Jarní cibulku nakrájej na malé kousky (taková půlkolečka) a spolu s dijónskou hořčicí přidej k ostatním ingrediencím.
Avokádo podélně nařízni v půlce kolem dokola a otoč obě strany proti sobě, aby se od sebe oddělily. Nožem opatrně vyndej pecku. Následně si vezmi jednu půlku, nožem odřízni uprostřed proužek kůrky a pak snadno oloupeš proužky po stranách. To samé opakuj s druhou půlkou avokáda. Také je možné vyndat dužinu lžící. Avokádo si nakrájej nejprve na plátky, poté na proužky a nakonec na malinké kostičky a přihoď do misky.
Vše pořádně promíchej, aby se ze směsi stala pomazánka. Dochuť solí, pepřem, chilli a citronovou šťávou.
Pomazánka je moc dobrá na žitném chlebu, nebo sucharech.