top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Tortilly s „mletým“ tofu a zeleninou

Hodně často se setkávám s tím, že lidé berou tofu jako hrozně nudnou surovinu, kterou vlastně neví, jak použít. Já osobně vnímám tofu, jako parádní zdroj bílkovin, který je tak úžasně všestranný, že si ho můžu ochutit a připravit, jak se mi to zrovna hodí. Jsem přesvědčená, že tofu nemusí být součástí jen vegetariánské a veganské kuchyně! Takže pokud jíte maso, neznamená to, že tahle bílá kostka čehosi, kterou možná v krámě obcházíte obloukem, není nic pro vás. Dejte mu šanci a čas od času ho zkuste zařadit do jídelníčku. Jeho výhodou je, že je opravdu rychle uvařené a seženete ho dnes v každém supermarketu za pár korun.


Na 3-4 velké tortilly potřebuješ:

3-4 tortilly ½ červené papriky ½ zelené papriky 1 velkou červenou cibuli 3 velké hnědé žampiony hrst vlašských ořechů 1 kostku přírodního tofu 4 středně velká rajčata pár listů oblíbeného salátu rostlinný olej 1 stroužek česneku 1-2 čajové lžičky uzené papriky ½ čajové lžičky římského kmínu hrst rozmarýnu hrst koriandru (případně hladkolisté petržele) limetu nebo citrón sůl a chilli (podle chuti) Postup: Tofu vybal z folie a pořádně z něj vyždímej přebytečnou tekutinu. Poté celou kostku rozdrol na malé kousky do misky a přidej uzenou papriku, římský kmín, sůl, chilli, prolisovaný česnek a trochu oleje. Vše smíchej dohromady, aby se koření dostalo všude a misku odlož stranou. Teď si připrav zeleninu, houby a ořechy. Cibuli nakrájej najemno, papriky na malé kostičky, žampiony na plátky a ořechy nasekej úplně nadrobno.

Ve větší pánvi rozpal olej a přidej ¾ připravené nakrájené cibule, kterou krátce orestuj. Poté přidej oba druhy papriky, houby i oříšky. Směs zamíchej, osol a nech chvilku opékat. Po pár minutách můžeš přidat tofu, připravené v misce, opět zamíchej a restuj, dokud vše nebude měkké. Pokud by se směs připékala, malinko podlij vodou. Nepodlévej ale moc, protože by výsledná tortilla mohla být mokrá. Mezi tím všechna rajčátka nakrájej na drobné malé kostičky a připrav je do misky. Přidej zbytek červené cibule, šťávu z citrusu, nasekaný koriandr a vše pořádně osol. Teď už zbývá jen naplnit placky. Nejprve si na placku připrav doprostřed salát, přidej směs z pánve a trochu rajčátek. Dávej pozor, aby se do náplně nedostalo moc tekutiny (ať už z rajčat, nebo z pánve), protože by tortilla mohla být promočená a špatně by se zapékala. Po obou stranách tortillu založ a roluj směrem od sebe. Prsty se snaž namáčknout náplň tortilly doprostřed. Pokud nevíš jak na to, mrkni ke mně na instagram, nebo zkus najít návod na youtube, určitě jich tam bude milion. Takto připravenou tortillu můžeš zapéct v kontaktním grilu tak, aby držela hezky tvar, nebo nasucho na pánvičce. Tortillu polož spojem dolu a přitlač jí, aby se kraje spojily.

3 484 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page