top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Slané palačinky s olivovou náplní

Slané palačinky zkrátka miluju. Jde o další rychlé jídlo, které je variabilní a můžete si ho chystat na milion způsobů. Jde také o ideální svačinku/oběd do krabičky a zaručeně si tak v práci na palačinkách pochutnáte klidně i za studena.

Je potřeba:

Cca 10-12 menších palačinek

300g celozrnné špaldové mouky (nebo polohrubé pšeničné)

450ml vody

1 vejce z volného chovu

3 polévkové lžíce olivového oleje

Špetka soli

Náplň

300g cukety

250g červené papriky (ideálně kapie)

2 velké cibule

25 středně velkých oliv (cca 70g)

2 polévkové lžíce nasekaného rozmarýnu (nebo sušeného)

4 stroužky česneku

2 balení Lučiny nebo Paloučku (cca 200g)

olivový olej

sůl a pepř


Postup

Cibuli, papriku i cuketu nakrájejte na drobné kostičky. Česnek i rozmarýn nasekejte najemno a olivy nakrájejte na tenká kolečka.


Na troše olivového oleje orestujte nejprve cibuli a po pár minutách přidejte papriku, cuketu, rozmarýn a česnek. Zeleninu na pánvi nezapomeňte posolit a občas jí zamíchat. Po chvilce vše podlijte 300ml horké vody a nechte dusit, aby zelenina změkla.


Mezitím si připravte těsto na palačinky. Jednoduše dejte do větší mísy vodu, mouku, vejce, olej a špetku soli. Vše vyšlehejte ručním šlehačem do hladkého těsta bez hrudek. Pokud by se vám těsto zdálo moc husté, přidejte ještě trochu vody.


Rozpalte mělkou pánev a potřete jí (ideálně mašlovačkou) kapkou olivového oleje. Opravdu ho stačí malinko, protože je obsažen už v těstě a pokud máte dobrou pánev, nebudete muset během dělání palačinek už dále pánev potírat.


Po rozpálení snižte teplotu na střední plamen a postupně lijte naběračkou těsto na pánev. Po vytvoření malých bublinek až do středu, palačinku otočte a po kratší době sundejte z pánve. Slané palačinky ráda dělám trochu tlustší a hutnější, než ve sladké verzi.


Ve chvíli, kdy na vedlejší pánvi bude zelenina měkká a z vody a šťávy vznikne trochu omáčky (pokud ne, přilejte trochu vody), přidejte olivy a Lučinu/Palouček. Vše míchejte, dokud nevznikne smetanová omáčka. Dochuťte solí, pepřem a případně i chilli.


Každou palačinku naplním směsí a jím teplé, nebo i za studena.

405 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page