top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Návod na domácí sezamovou pastu Tahini

Aktualizováno: 18. 1. 2021

Tahini je pasta z rozmixovaných sezamových semínek a je to nenahraditelná součást mnoha jídel. Já používám tahini takřka každý den, protože kromě typické výrazné chuti a vůni dodá jídlu i krásnou jemnou texturu. Pasta se hodí rozhodně více do slaných jídel (i když má podobnou konzistenci, jako oříšková másla, na lívanec bych si jí nenamazala). Můžeš jí přidat do pomazánek, hummusů, omáček, grilované zeleniny, salátů, různých zálivek a dipů. Využití je nekonečné. Tahini se dá koupit v obchodě, ale popravdě já jsem to nikdy neudělala, protože domácí výroba je tak strašně snadná a výsledná chuť je daleko lepší a výraznější, než u kupované. Kvůli výrazné chuti si ale dávej pozor na to jaké množství do jídla přidáváš, aby si zbylé chutě jídla úplně nepřebil/a.


Navíc je sezam pro naše tělo fakt prospěšný, protože obsahuje hodně karotenu, hořčíku, vápníku a zinku. Také má velkou léčivou sílu takřka pro celé tělo od vlasů a nehtů, přes zrak až po kosti a tvorbu krve. Tahini je tudíž v kombinaci s olivovým olejem zázračná věc a stojí za to tuhle pastu zařadit do „must have“ ve tvé lednici.


Celá výroba sezamové pasty tahini trvá asi 10 minut a zvládne to úplně každý, takže bych to nenazývala receptem, ale spíše návodem na přípravu. Konec řečí a jdeme na to.




Potřebuješ:

150g sezamových semínek

6-8 lžic kvalitního olivového oleje


Postup:

Odvážená sezamová semínka dej na suchou pánev a na plotně opraž do zlatova. Nezapomínej semínka míchat, poměrně rychle se mohou začít pálit. Čím více budou opražená, tím výraznější bude výsledná chuť pasty. Následně semínka přesyp na talířek, nebo do misky a nech je vychladnout.


Vychladlá semínka přendej do mixéru a začni mixovat. Postupně přilévej olej. Pravděpodobně bude potřeba jednou za čas mixér zastavit a setřít hmotu ze stěn nádoby.


Výsledná konzistence by měla být krémová, hladká a jemná. Hotovou pastu přendej do uzavíratelné nádoby a uchovávej v chladu. Tahini mi vydrží v lednici i několik týdnů, ale většinou jí spotřebuji velmi rychle.

561 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page