Maxmilián Guha
Salát s brusinkami a Halloumi sýrem
Aktualizováno: 13. 9. 2019
Dneska se s vámi podělím o jeden poklad. Základ na tenhle salát mám od mojí skoro švagrové Lilli, která vůbec nevaří a prý si nepamatuje, že by někdy takový salát dělala. Ani tak jí ale nechci odepřít zásluhy. Je to šíleně jednoduché a také tak trošku ve stylu Babica – když nemáš tohle, přidej něco jiného. Tak jdeme na to.

Potřebuješ:
60g polníčku
60g rukoly
4-5 vrchovatých lžic brusinkového kompotu/marmelády
100g kukuřice
60g vlašských ořechů
2 lžíce slunečnicového oleje, lisovaného za studena
150-200g sýra halloumi
Tip:
Salát parádně funguje i s hermelínem, nebo kozím sýrem, ale nejvíc dokonalý je s klasickým nadroleným balkánským sýrem. Verzi s balkánem dělám jako přílohu třeba k rybě, nebo v létě na grilování a určitě se ještě na blogu objeví.
Slunečnicový olej lisovaný za studena má hodně specifickou chuť, která salát pozvedne o pár levelů víš. Lze také použít ořechový olej, ale není to úplně ono.
Postup:
Polníček a rukolu lehce natrhej a dej do mísy. Z kukuřice vylij vodu, trochu ji propláchni a přihoď k salátu. Přidej brusinky a olej. Ořechy ostrým nožem nasekej na malinké kousky a přimíchej k ostatním ingrediencím.
Halloumi sýr vybal a nakrájej na plátky. Já jsem na sýr namlela trochu chilli, ale kdo na tom neujíždí jako já, není to potřeba. Pokud máš doma kontaktní gril, tak stačí plátky naskládat do grilu, přiklopit a během minuty je hotovo. Neděs se toho, že sýr syčí. S tímto sýrem se nestane, že by se ti moc roztekl, stačí jen hlídat, dokud nebude mít nazlátlou barvu. A můžeš servírovat.
Pokud nemáš kontaktní gril, poslouží ti dobře i trouba. Plátky sýra vyskládej na plech s pečícím papírem a dej péct do předehřáté trouby na 250⁰ (funkce gril) na přibližně 10-15 minut, podle toho, jestli chceš sýr spíš táhlý, nebo opečený.
A můžeš se dát do jídla. Dobrou chuť.