top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Salát s červenou čočkou a fenyklem

Aktualizováno: 12. 9. 2019

Myslím si, že jsou u nás v Česku luštěniny dost opomíjená skupina potravin. Možná je to tím, že nevíme, jak jí správně dochutit, nebo proto, že se nám vybavuje tak maximálně čočka na kyselo ze školní jídelny, nebo fazolový guláš z konzervy, jak se ohřívá nad ohněm na výletě s rodiči, když jsme byly malé děti. Já jsem to tak ještě před pár lety rozhodně měla také, ale před nějakou dobou jsem se do luštěnin zamilovala a jím je skoro denně.

Pokud ještě neznáš červenou čočku, určitě jí zařaď do svého jídelníčku a to ať už hubneš, nabíráš svaly, nebo jen dbáš na své zdraví. Červená čočka obsahuje zdravé sacharidy, hromadu minerálů a vitamínů, je bohatá na bílkoviny, nenadýmá, nemusí se předem namáčet, takže je příprava vážně rychlá. Navíc se hodí do salátů, omáček i třeba polévek.



Na 2 porce potřebuješ:

200g červené čočky

½ středně velkého fenyklu

15 cherry rajčat

4 lžíce olivového oleje

1 lžíce medu

1 šťavnatá limeta

2 pořádné hrsti koriandru

Sůl

Sušené chilli (mlýnek)

2 polévkové lžíce sezamových semínek


Postup:

Červenou čočku vysyp do síta a studenou vodou pořádně propláchni. Potom jí přendej do hrnce, nebo hluboké pánve, přidej 350ml vody a vař cca 10 minut. Čočka se poměrně rychle rozvaří a do salátu je spíše žádoucí, aby měla konzistenci na skus, takže průběh varu raději kontroluj, případně ještě podlij trochou vody. Voda by se měla do čočky zcela vsáknout, ale kdyby se ti zdálo, že už je čočka dost měkká, klidně vodu sceď dřív. Nakonec čočku osol a nech vychladnout.


Mezi tím pomocí škrabky julienne (pokud nemáš, použij škrabku na brambory, nebo nůž) vytvoř z fenyklu tenké, krátké proužky. Rajčátka nakrájej na čtvrtky.


Do vyššího hrnku dej olivový olej, šťávu z limety, med, koriandr, chilli a sůl. Tyčovým mixérem mixuj vše dohromady, dokud ti nevznikne jemné zelené pesto. Hotovou zálivku ještě před nandáním ochutnej, jestli není potřeba jí dosolit.


Sezam vysyp na suchou rozpálenou pánev a velmi krátce ho opraž. Pořádně míchej, nebo nadhazuj, aby se semínka nespálila.


Teď už zbývá jen nandat do misek čočku, fenykl, rajčata, pesto a nakonec vše posypat sezamem.

404 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page