Maxmilián Guha
Rychlý veganský jogurt
Minulé léto jsem se naprosto zamilovala do rostlinných jogurtů ke snídani a tohle mé zalíbení trvá dodnes. Vždy si misku s jogurtem vyšperkuju ovocem (čerstvým i sušeným), müsli a oříškovým máslem.
Nedávno jsem ráno k mému zděšení zjistila, že v lednici žádné jogurty nemám a tak jsem si vyrobila tenhle extra rychlý veganský krém (jogurt), který si každý může dochutit podle svého a připravit si pár skleniček dopředu na další dny.

Na 2 skleničky je potřeba:
1 balení tofu natural
1 zralý banán (asi 80g)
30g kešu ořechů nebo mandlí
podle chuti kakao, oříškové máslo, mražené maliny, meruňky, …
+ cokoli na dozdobení
Tip: K výrobě tohoto jogurtu je nutné vlastnit výkonný mixér/blander, který dokáže ingredience našlehat na krémovou konzistenci
Postup:
Tofu i banán nakrájejte na menší kousky a spolu s oříšky a 200ml vody vše vložte do mixéru.
Mixujte, dokud nevznikne hladká, krémová hmota.
Následně můžete buď „jogurt“ nechat jen takto banánový, nebo případně přidat další ingredience.
Já osobně doporučuji přidat 2 lžičky oříškového másla, 2 lžičky kakaa a lžičku čekankového sirupu. Vznikne čokoládový krém podobný Termixu.
Do základního jogurtu můžete také přimixovat například mražené maliny, které dodají naopak příjemně nakyslou chuť.
Jogurty v lednici vydrží zcela jistě 4 dny. Déle jsem nevydržela já, je nesníst :-)