• Terezka

Rychlá chia marmeláda

Jestli něco naprosto miluji, tak je to chystání víkendových bohatých snídaní, jako jsou lívance, nebo palačinky. Naprosto totiž zbožňuji, když můžu na stůl rozprostřít tisíc a jednu mističku s ovocem, rostlinným jogurtem, oříškovými másly, domácí nutellou, ořechy, medem a podobně. V jedné z mističek většinou nesmí chybět právě domácí chia marmeláda.


Kromě lívanců, je ale samozřejmě chia marmeláda ideální i na svačinku, nebo snídani do jogurtu, na ovesnou kaši, nebo i náplň do pečiva, či všemožných buchet a perníků.


Celá příprava trvá asi 15 minut a výsledek je boží. Marmeláda jde vytvořit z různých druhů ovoce a vždy se bude lišit jen v poměru vody, ovoce a sladidla, ale já nejvíc miluji chuť malin a proto jsem dnes na recept vybrala právě je.



Na středně velkou zavařovací sklenici potřebuješ:

300g mražených malin

2-3 polévkové lžíce medu

¼ citrónu

150ml vody

4 polévkové lžíce chia semínek


Tip: Do hotové marmelády přidej ještě za tepla pár kapek vanilkového extraktu. Marmeládě to dodá báječnou chuť a vůni.


Postup:

Do kastrolu vysyp maliny, přidej vodu a dej vše vařit na plotnu. Když maliny rozmrznou a směs začne probublávat, přidej chia semínka, šťávu z citronu a med. Za občasného míchání, tak aby se ti nic nepřichytilo na dně, vař 15 minut.


Po odstavení z plotny přendej marmeládu do větší misky a nech asi hodinku vychladnout, případně přidej vanilkový extrakt. Nakonec hotovou marmeládu přendej do zavařovací sklenice, uzavři a dej do lednice.


V lednici marmeláda vydrží přibližně týden, ale věřím, že jí dříve sníš J.

414 zobrazení