top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Ranní pitný režim - je voda s citronem recept na hubnutí?

Aktualizováno: 26. 8. 2020

Tak jak je to vlastně s tím hubnutím a vlivem na naše zdraví a teplou vodou s citronem? Je to zázračná receptura, po které zhubneš za měsíc XY kilo, zmizí po něm bříško a pomerančová kůže, nebo to celé vězí v něčem jiném?


Na tenhle můj každodenní rituál mi na instagramu chodí úplně nejvíc dotazů, tak se pokusím objasnit, jak a proč to celé dělám, ať v tom máš jasno.



Jak už jsem zmiňovala víckrát, každé ráno hned po probuzení vypiju půl litru teplé vody. Vodu ráno piju proto, že tělo je po celé noci (kdy nepijeme vůbec) dost dehydrované a tak je potřeba tenhle deficit po ránu vyvážit tím, že se dostatečně napiju. Určitě nepij půllitru vody na ex, ale hezky postupně, během třeba 15-20 minut. Já si sebou tu sklenici ráno všude nosím a popíjím během oblékání, česání, líčení se atd. Když budeš nárazově pít velké množství tekutin, voda tebou jen proteče a nic z toho! To platí během celého dne, nejen ráno.


To jestli je teplá voda přímo z kohoutku, nebo si naředíš vroucí a studenou na ideální teplotu je úplně jedno. samozřejmě musí bát pitná, takže pokud vám z kohoutku pitná, teplá voda neteče, ohřejte si jí zvlášť. Ideálně by voda měla mít cca tělesnou teplotu. Já mám doma konvici, která umí vodu ohřát na 4 různé stupně teploty a tak si ráno přichystám vodu na 50 stupňů a nechám jí malinko vychladnout.

Proč by měla být voda teplá? Protože když pijeme vodu studenou, naše tělo si jí samo musí následně ohřát a tím je nuceno vynaložit zbytečnou energii takovou činností, místo toho aby se soustředilo třeba na správné trávení snídaně. Zní to divně, ale přísahám, že já dříve také pila zásadně vychlazené nápoje (úplně nejlépe s ledem) a dneska si automaticky celý den napouštím vlažnou až teplou vodu a vyhovuje mi to. Uvidíš, je to jen o zvyku. Teplá voda se také obecně lépe polyká a tak je snazší vypít její větší množství.


No a dostáváme se konečně k tomu, jak je to s tím citronem. Citron v ranní vodě nemá prakticky žádnou jinou funkci, než ochutit jí tak, aby nám lépe šmakovala. Moc nevěřím tomu, že by trocha šťávy z citronu dodala nějak závratně velké množství vitamínů a na hubnutí to rozhodně žádný vliv nemá. Stejně tak jsem slyšela, že se voda pije i se skořicí, medem, nebo octem. Pokud ti to tak chutná a vyhovuje, proč ne? Ale pokud to děláš jen s vidinou toho, jak oblékneš o číslo menší šaty, tak je to marná snaha.


Co naopak ROZHODNĚ na hubnutí vliv má, je pitný režim jako celek! Bez dostatečného množství tekutin totiž nebude správně fungovat tvůj metabolismus a navíc budeš celkově bez energie, takže šance že se dokopeš ke sportu, je mizivá. Nemluvě o zdravotních problémech o kterých se rozepíšu příště.


Abych nebyla pokrytec, tak musím říct, že první půlrok jsem citron do vody kapala každé ráno také a rozhodně mi to pomohlo se na tenhle rituál naučit. Citron ve vodě je osvěžující a chuťově příjemný, takže tě od toho určitě nechci odrazovat. Je i jednodušší začít pít vodu teplou, když je ochucená citronem, protože pak pocitově víc připomíná čaj. Citron je také bohatý na antioxidanty, takže pokud si ho do vody přidáš víc, než jen kapku, je to zdraví prospěšné. Na co si ale dávej pozor je, aby ti citron ve vodě nepoškodil sklovinu a proto si po dopití nejlépe vypláchni ústa čistou vodou a zuby si čisti alespoň s půlhodinovým odstupem.

2 202 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page