Maxmilián Guha
Rajčatový salát s krutony
Většího milovníka rajčat než jsem já, najdete jen těžko. Párkrát už jsem to říkala, tak se nechci opakovat, ale rajčata jsou moje nejoblíbenější zelenina a možná i potravina celkově. O to divnější je, že takový ten klasický český rajčatový salát vážně nemám ráda. Většinou je v něm litr octa a z toho se mi ježí chlupy, jen o tom píšu.
Sepsala jsem vám můj oblíbený jednoduchý recept na báječný rajčatový salát s žitnými krutony, který chutná úplně jako léto a podle mě se úžasně hodí na grilovačky, letní obědy s rodinou na zahradě, ale i jako lehká večeře v parném dni, když není chuť na něco většího.

Potřebujete:
6 velkých rajčat
2 malé červené cibule
velkou hrst čerstvé bazalky
malou hrst hladkolisté petržele
6 polévkových lžic olivového oleje
4 čajové lžičky krémového balsamico octa
sůl, pepř
žitný chléb a olej na krutony
Tip: Dejte si záležet při výběru rajčat. Doporučuji kupovat Italská, nebo v sezóně česká rajčata, která mají vždy daleko sladší a lepší chuť.
Postup:
Žitný chléb (počet krajíců záleží na velikosti bochníku) nakrájejte na menší krutony a na středním plamenu orestujte na troše olivového oleje dokřupava.
Rajčata nakrájejte na větší kostky a připravte je do misky.
Cibuli nakrájejte na co nejdrobnější kostičky. Kdo je vyloženě cibulový typ, tak může zvolit i tenké proužky, ale já osobně to mám raději takto.
Bazalku s petrželí nasekejte nadrobno, smíchejte s cibulí, přidejte olej, ocet, řádně posolte a opepřete. Směs zamíchejte zvlášť a přidejte k rajčatům.
Úplně nakonec, těsně před podáváním, přimíchejte krutony.