top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Rajčatový salát s krutony

Většího milovníka rajčat než jsem já, najdete jen těžko. Párkrát už jsem to říkala, tak se nechci opakovat, ale rajčata jsou moje nejoblíbenější zelenina a možná i potravina celkově. O to divnější je, že takový ten klasický český rajčatový salát vážně nemám ráda. Většinou je v něm litr octa a z toho se mi ježí chlupy, jen o tom píšu.


Sepsala jsem vám můj oblíbený jednoduchý recept na báječný rajčatový salát s žitnými krutony, který chutná úplně jako léto a podle mě se úžasně hodí na grilovačky, letní obědy s rodinou na zahradě, ale i jako lehká večeře v parném dni, když není chuť na něco většího.


Potřebujete:

6 velkých rajčat

2 malé červené cibule

velkou hrst čerstvé bazalky

malou hrst hladkolisté petržele

6 polévkových lžic olivového oleje

4 čajové lžičky krémového balsamico octa

sůl, pepř

žitný chléb a olej na krutony

Tip: Dejte si záležet při výběru rajčat. Doporučuji kupovat Italská, nebo v sezóně česká rajčata, která mají vždy daleko sladší a lepší chuť.

Postup:

Žitný chléb (počet krajíců záleží na velikosti bochníku) nakrájejte na menší krutony a na středním plamenu orestujte na troše olivového oleje dokřupava.

Rajčata nakrájejte na větší kostky a připravte je do misky.

Cibuli nakrájejte na co nejdrobnější kostičky. Kdo je vyloženě cibulový typ, tak může zvolit i tenké proužky, ale já osobně to mám raději takto.

Bazalku s petrželí nasekejte nadrobno, smíchejte s cibulí, přidejte olej, ocet, řádně posolte a opepřete. Směs zamíchejte zvlášť a přidejte k rajčatům.

Úplně nakonec, těsně před podáváním, přimíchejte krutony.

746 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page