• Terezka

Quinoový salát s okurkou a olivami

Aktualizace: 13. zář 2019

Quinoa, neboli merlík čilský, je jednou z mých top potravin. Obsahuje samé dobré věci jako je vápník, hořčík, železo, zinek, hromadu vitamínů a je bohatý na zdravé sacharidy a hlavně bílkoviny. Kromě toho se s ním parádně vaří, bezvadně chutná a je to úžasný parťák při hubnutí ale i obecně aktivním životním stylu. Však také nepatří mezi superfood nadarmo.


Quinou si můžeš udělat jako přílohu, místo rýže, těstovin, či kuskusu, ale hodí se parádně právě i do salátů. Spolu se zálivkou ze sýru Cottage, olivami a vlašskými ořechy tvoří ideální jídlo například i po sportování a podpoří růst svalové hmoty a dodá ti energii.



Na 2 porce potřebuješ:

100g quinoy

180g Cottage (1 kelímek)

1 čajová lžička dijonské hořčice

½ citrónu

1 polévková lžíce Balsamica

hrst čerstvé hladkolisté petržele

1 salátová okurka

10 velkých oliv (mix černé a zelené)

hrst sušených rajčat

hrst vlašských ořechů


Tip: Do zálivky můžeš přidat 1 čajovou lžičku sezamové pasty tahini. Salátu to dodá parádní chuť a pozvedne ho to na úplně jinou úroveň. Návod na to jak si udělat tahini doma, najdeš na mém blogu.

Pokud se s quinoou setkáváš poprvé, nelekej se cizího názvu. Dneska už se quinoa prodává v každém supermarketu a příprava je vážně snadná.


Postup:

Quinou vysyp do síta a propláchni jí vlažnou vodou. Potom jí přendej do hrnce a přidej 300ml vody. Plotnu nastav na maximální teplotu a ve chvíli, kdy se voda začne vařit, teplotu sniž. Já mám stupně 1-9 a teplotu snižuji na stupeň 4. Qunioa je správně uvařená ve chvíli, kdy je měkká, ale malinko křupne a jsou vidět bílé klíčky. Do salátu je žádoucí mít quinou sypkou a nerozvařenou. V hrnci by neměla zbýt žádná voda, ale pokud ano, jednoduše jí sceď. Vaření quinoy trvá cca 15 minut. Hotovou quinou nech vychladnout.


Mezi tím si připrav zálivku. Cottage dej do misky, přidej hořčici, balsamico, sůl, pepř a šťávu z citronu (raději postupně a ochutnávej, každý citron je jinak šťavnatý) a nasekanou petržel. Případně přidej tahini pastu. Vše pořádně zamíchej dohromady.


Okurku nakrájej na půlkolečka, můžeš přepůlit i olivy, sušená rajčata nakrájej na tenké proužky a vlašské ořechy nasekej nadrobno.


Když je quinoa studená, smíchej jí se zálivkou, přidej okurku, olivy a rajčata. Na závěr salát zasyp nasekanými vlašskými ořechy.

0 zobrazení