• Terezka

Quinoové lívance s borůvkami a čokoládou

Aktualizace: 13. zář 2019

Kdo by nemiloval lívance. Ideálně v neděli ráno, když nikam nemusím a mám tedy čas přichystat k snídani něco speciálního. I když si je dávám jen jednou za čas, chtěla jsem vymyslet trochu zdravější variantu. A tak jsem tentokrát vyzkoušela něco nového - bezlepkové, veganské lívance z quinoové mouky a jsem naprosto nadšená. Navíc v kombinaci s čokoládou a borůvkami je to prostě láska!



Na plný talíř lívanců potřebuješ: (Nemám je spočítané, tak příště)


· 200g quinoy (nebo hotové quinoové mouky)

· 1,5 jablka (nebo 150g jablečného pyré)

· 200ml rostlinného mléka

· 4 lžíce vody

· 2 čajové lžičky jedlé sody

· 1 polévkovou lžíci citronové šťávy

· 70g lesních borůvek (můžou být i mražené)

· 50g 80% čokolády

· Kokosový olej na smažení

· Na dozdobení podle chutí jogurt, javorový sirup, ořechy, ….


Tip: U mě na instagramu ve výběru najdeš videonávod, jak vyrobit domácí qiunoovou mouku.


Jablečné pyré je bezvadná ingredience, do různých buchet, muffinů, ale třeba i ovesných kaší. Pyré je přírodní sladilo a navíc se chutí i konzistencí hodí do jakéhokoli těsta.


Nevynechávej v receptu citronovou šťávu. Když používáš jedlou sodu, je zapotřebí kyselá složka, aby těsto hezky nabylo.


Postup:

Nejprve si vyrob quinoovou mouku. Pokud už jí máš, tento krok přeskoč. Quinou na sucho opraž pár minutek na pánvi. Nezapomínej jí pořádně míchat (ideálně stěrkou), aby se nespálila. Když začne krásně vonět a chytne nazlátlou barvu, odstav pánev a nech ji vychladnout. Následně dej quinou do mixéru a mixuj na nejvyšší stupeň. Záleží na síle mixéru, ale mělo by to trvat asi 1-2 minuty. Vyrobenou mouku postupně přesej přes síto do mísy.


Oloupej a nakrájej jablka, dej je spolu s vodou do mixéru a připrav si tak pyré. Pokud požíváš mražené borůvky, dej je do cedníku a proplachuj důkladně vodou, dokud nerozmrznou. Čokoládu nakrájej nožem na malé kousky.


V míse vyšlehej ručním šlehačem mouku, mléko, jedlou sodu, citronovou šťávu a pyré do hladkého těsta. Poté vařečkou přimícháme borůvky a čokoládu.


Rozpal si pánev a potři ji mašlovačkou kokosovým olejem (pánev olejem při smažení potírej průběžně). Sniž trochu teplotu a můžeš začít smažit lívance. Naběračkou přenášej těsto na pánev.


Těsto je méně tekuté, než je u lívanců běžné, a díky borůvkám a čokoládě hodně tmavé, tak se nelekej. Také je potřeba být trpělivý a nepospíchat s obracením. Proces je o trochu pomalejší, než jsme u lívanců zvyklí, ale jakmile najdeš správný grif, je to snadné.

Hotové lívance jsou báječné s bílým jogurtem, javorovým sirupem, ale i sami o sobě.

0 zobrazení