Maxmilián Guha
Quinoová kaše s jablky a chia semínky
Aktualizováno: 13. 9. 2019
Různé sladké kaše jsou moje nejobvyklejší každodenní snídaně. Někdy, když mám víc času, ráda udělám lívance, vajíčka, nebo si s Maxmiliánem zajdeme na dobrý brunch do kavárny, ale v každodenních ospalých ránech v naprosté většině volím právě kaše. Kromě klasických ovesných kaší, si ale můžeš doma vykouzlit nespočet různých jiných variant a obměn.
Připravila jsem pro tebe recept na úžasnou kaši z mojí oblíbené quinoy, která v kombinaci s jablíčkem a skořicí chutná geniálně a ještě ti dodá hromadu živin a energie do nastávajícího dne.

Na 2 porce potřebuješ:
· 120g quinoy
· 1 jablko
· 400ml rostlinného mléka
· 2 čajové lžičky kokosového oleje
· 4 polévkové lžíce javorového sirupu
· 3 čajové lžičky mleté skořice
· 4 čajové lžičky chia semínek
Tip: Nelekej se ingrediencí, jako jsou chia semínka, nebo quinoa. Vše co používám, se dá sehnat v klasických supermarketech. Podle chuti můžeš kaši na závěr posypat nasekanými ořechy
Postup:
Quinou nejprve nasyp do misky, zalij horkou vodu a necháme 5 minut odstát. Zbavíš se tak nahořklé chuti. Následně jí v sítu propláchni.
Do kastrůlku dej ohřát mléko a těsně předtím, než se začne vařit, přidej quinou. Za občasného míchání vař asi 10-15 minut do zhoustnutí.
Mezi tím si nakrájej jablko na libovolné kousky, osmaž je na kokosovém oleji. Přidej javorový sirup, vypni plotnu a nech jablka dojít a zkaramelizovat. Dej si pár kousků stranou na ozdobu.
Když kaše začne houstnout, přidej chia, skořici a hotová jablka. Pořádně míchej, aby se směs nespálila.
Hotová quinoa je měkká, ale trochu křupe. Také by měly být vidět malé, bílé klíčky.