top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Celozrnné wafle

Aktualizováno: 14. 8. 2020

Wafle jsou prostě láska, co k tomu dodat. Jsou nadýchané, lahodné a dají se kombinovat skoro se vším, ať už na sladko, nebo ve slané verzi.


Já jsem o waflovači uvažovala děsně dlouho, ale popravdě jsem nechtěla další krám do mé malé kuchyně a trochu jsem se bála nevydařených nebo potrhaných pokusů. Nakonec jsem si pořídila kontaktní gril, kde je i „nástavec“ právě na wafle a nemůžu si ho vynachválit.


Přijde mi, že je celý proces daleko rychlejší než u lívanců nebo palačinek, protože jsou jednotlivé kousky dost velké a hnedka hotové. Ve výsledku jde jen o to, připravit správně těsto. Dneska se s vámi podělím o variantu celozrnnou a kdo bude chtít i s proteinovým práškem..



Na 8 waflí je potřeba:

2 vejce z volného chovu

300 ml mléka (já používám rostlinné)

50 ml slunečnicového oleje

90 g celozrnné mouky (špaldové/pšeničné)

70g proteinu bez příchutě (používám od značky My Protein)

!nebo varianta bez proteinu, pouze celkem 220g celozrnné mouky

1 čajová lžička prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

špetka soli

pár kapek oleje na vymazání formiček

…ovoce, ořechy, jogurt, marmeláda, semínka, ořechové máslo, cokoli dle vaší chuti…

Tip: Každý waflovač je trochu jiný a tak je určitě potřeba si vychytat dobu pečení i množství těsta, které do formiček nalijete.


Pokud chcete, aby samotné wafle měly nasládlou chuť, můžete do těsta přidat trochu vanilkového extraktu.

Postup:

Do velké mísy dejte mléko, olej, mouku, protein, kypřící prášek a žloutky z obou vajec. Všechny tyto ingredience smíchejte dohromady. Těsto by mělo být poměrně husté.


Oba bílky dejte do druhé misky, přidejte špetku soli a ručním šlehačem je vyšlehejte do tuhého sněhu.


Hotový sníh opatrně přimíchejte ke zbytku těsta tak, že pomocí stěrky budete pomalu obracet těsto. Hezky odspodu převalujte těsto přes sníh a nadlehčujte ho, dokud nevznikne hladká, nadýchaná, jednotná hmota.


Rozehřejte waflovač a lehounce ho vymažte olejem pomocí mašlovačky. Jak už jsem psala, každá značka a model bude trochu odlišný a tak je potřeba detaily vychytat.


Jednotlivé formičky plňte hotovým těstem, trochu ho rozprostřete a waflovač přiklopte. Pokud je to u vás možné, nastavte si trochu větší tloušťku tak, aby wafle nebyly úplně splácnuté.


V mém případě je doba pečení přibližně 2 minuty, podle toho jak moc je chci křupavé.


Hotové wafle dozdobte čímkoli dle vašich chutí a podávejte ihned. Dávejte pozor, ať se vám na talíři jedna přes druhou moc nezapaří.

1 274 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page