logo-03.png
  • Terezka

Pikantní polévka gazpacho s halloumi

Dřív, než jsem ochutnala tohle chutěmi nabité jídlo, mě představa studené polévky dvakrát nelákala. Před lety jsem jí ale dala šanci a byla to láska na první lžíci. Lze ji připravovat na mnoho způsobů a poměry surovin ladit dle chuti a zásob.

U téhle polévky radím víc než kdy jindy, ochutnávejte během přípravy a postupně dochucujte, aby byla přesně podle vašich představ, protože moje chutě můžou (a pravděpodobně budou) trochu jiné, než vaše.

Polévku jsem doplnila o pár dalších komponentů, které nemají jen okrasnou funkci, ale dodají jídlu i bílkoviny, obiloviny a zdravé tuky.

Nenechte se odradit počtem surovin, protože rychlost přípravy vám to bohatě vynahradí.


Na 4 velké porce je potřeba:

Na polévku

1 salátová okurka

600g rajčat

1 žlutá paprika

3 stroužky česneku

½ malé červené cibule

velká hrst bazalky nebo koriandru

1 polévková lžíce olivového oleje

4 polévkové lžíce worchester omáčky

1 polévková lžíce krémového balsamica

chilli dle chuti (doporučuji výběr od Chilli doctor)

citronová šťáva

1-2 lžíce javorového sirupu (nebo jiného oblíbeného sladidla)

1 polévková lžíce tmavé sójovky

sůl, pepř

Na ozdobu

žitný chléb

sýr halloumi

kukuřice

semínka dle chuti

Postup:

veškerou zeleninu si nahrubo pokrájejte na malé kousky. Následně vše dejte spolu s česnekem, bylinkami a 100-200 ml vody do mixéru a mixujte dohladka. Poté postupně přidávejte olej, omáčky, citrónovou šťávu, sůl, pepř, chilli a javorový sirup a laďte chutě podle sebe. Polévka má pikantní, výraznou a lehce kyselou chuť. Já preferuji mixovat do úplně jemné a nadýchané konzistence.

Žitný chléb i halloumi sýr nakrájejte na malé kostičky a odděleně orestujte na pánvi s trochou oleje dokřupava. Orestujte i kukuřici a semínka.

Polévku na talíři dozdobte, nebo na stole rozmístěte mističky, aby si každý nandal dle chuti.

593 zobrazení