Maxmilián Guha
Pikantní polévka gazpacho s halloumi
Dřív, než jsem ochutnala tohle chutěmi nabité jídlo, mě představa studené polévky dvakrát nelákala. Před lety jsem jí ale dala šanci a byla to láska na první lžíci. Lze ji připravovat na mnoho způsobů a poměry surovin ladit dle chuti a zásob.
U téhle polévky radím víc než kdy jindy, ochutnávejte během přípravy a postupně dochucujte, aby byla přesně podle vašich představ, protože moje chutě můžou (a pravděpodobně budou) trochu jiné, než vaše.
Polévku jsem doplnila o pár dalších komponentů, které nemají jen okrasnou funkci, ale dodají jídlu i bílkoviny, obiloviny a zdravé tuky.
Nenechte se odradit počtem surovin, protože rychlost přípravy vám to bohatě vynahradí.

Na 4 velké porce je potřeba:
Na polévku
1 salátová okurka
600g rajčat
1 žlutá paprika
3 stroužky česneku
½ malé červené cibule
velká hrst bazalky nebo koriandru
1 polévková lžíce olivového oleje
4 polévkové lžíce worchester omáčky
1 polévková lžíce krémového balsamica
chilli dle chuti (doporučuji výběr od Chilli doctor)
citronová šťáva
1-2 lžíce javorového sirupu (nebo jiného oblíbeného sladidla)
1 polévková lžíce tmavé sójovky
sůl, pepř
Na ozdobu
žitný chléb
sýr halloumi
kukuřice
semínka dle chuti
Postup:
veškerou zeleninu si nahrubo pokrájejte na malé kousky. Následně vše dejte spolu s česnekem, bylinkami a 100-200 ml vody do mixéru a mixujte dohladka. Poté postupně přidávejte olej, omáčky, citrónovou šťávu, sůl, pepř, chilli a javorový sirup a laďte chutě podle sebe. Polévka má pikantní, výraznou a lehce kyselou chuť. Já preferuji mixovat do úplně jemné a nadýchané konzistence.
Žitný chléb i halloumi sýr nakrájejte na malé kostičky a odděleně orestujte na pánvi s trochou oleje dokřupava. Orestujte i kukuřici a semínka.
Polévku na talíři dozdobte, nebo na stole rozmístěte mističky, aby si každý nandal dle chuti.