top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Pečený květák s vege tatarkou

Moje nejoblíbenější smažené jídlo je bezpochyby květák v trojobalu s tatarkou od mojí maminky. Je to taková klasika, která se u nás doma vařila pravidelně. Jsem asi jeden z mála lidí co znám, kterému voní, když se květák vaří, peče, nebo smaží.

Po změně životního stylu jsem začala smažená jídla dost omezovat a doma je nedělám prakticky vůbec. Protože jsem ale nebyla ochotná, se mého oblíbeného jídla vzdát, naučila jsem se připravovat tuhle zdravější variantu. Ovšem to, že výsledek bude stokrát lepší a křupavější, než klasický originál, jsem fakt nečekala. Navíc je příprava v troubě i rychlejší, protože květák nemusíte předem vařit.

No a o domácí tatarce ani nemluvě. U ní se sice oleji nevyhneš, ale rozhodně to není zas taková trága jako některé „jedy“ ze supermarketu.


Na 3 porce je potřeba:


Květák

půlku středně velkého květáku (cca 600g před očištěním)

3 vejce z volného chovu

3 vrchovaté lžíce špaldové mouky

50ml mléka

100g kukuřičné strouhanky (můžou být i kvalitní rozmixované corn flakes - lupínky, se složením co nejvíc kukuřičné krupice a žádné přidané soli, cukry atd)

dvě lžíce rostlinného oleje

sůl

pepř

Vege tatarka

50ml sójového mléka

100-150ml slunečnicového oleje

2 lžíce jablečného octa

čtvrtka cibule

1 lžíce dijonské hořčice

šťáva z citronu

kyselé okurky (dle chuti)

špetka kurkumy

sůl

pepř

Tip: Do tatarky můžete přidat naložené kapary. S nimi je omáčka o chlup lepší.

Místo jablečného octa můžete jen přidat více citrónové šťávy a bude to mít podobný efekt. Do těstíčka na obalování květáku lze přidat i česnek, trochu nastrouhaného čedaru, hořčici, nebo bylinky.

Jako přílohu/oblohu jsem udělala jen hlávkový salát s řapíkatým celerem a citronovou zálivkou. Naprosto tuto variantu doporučuji, je to vážně snadné a výsledné jídlo to hezky odlehčí.

Postup:

Nejprve si připravte tatarku, aby v lednici stihla ztuhnout a odležet.

Do vysoké nádoby nalijte sójové mléko a začněte ho mixovat tyčovým mixérem. Opravdu pomalinku a postupně přilévejte do nádoby olej. Přibližně po 3-5 minutách by směs měla začít tuhnout.


Následně přidejte ocet a citrónovou šťávu, čímž se omáčka srazí a získá požadovanou konzistenci. Přidejte hořčici, kurkumu, sůl a pepř. Dochucujte postupně a vylaďte si chuť tatarky podle svého. Já třeba miluji, když je tatarka hodně kyselá a proto do ní přimíchám trochu láku z okurek. Nakonec do omáčky zamíchejte na drobounko nakrájené kyselé okurky a případně kapary.

Tatarku nechte v lednici pár hodin odležet.

Nyní se můžete vrhnout na přípravu květáku!

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Připravte si plech s pečícím papírem, který pomocí mašlovačky lehce potřete olejem. Květák důkladně omyjte a očistěte. Tvrdou část košťálu odkrojte (můžete uchovat v mrazáku a využít později s další zeleninou třeba na vývar) a oddělte jednotlivé středně velké růžičky. V jedné misce pomocí vidličky rozšlehejte vejce s moukou a mlékem tak, aby vzniklo řidší těstíčko. Do druhé misky si připravte strouhanku nebo rozmixované lupínky. Obalujte jednotlivé růžičky ze všech stran nejprve v těstíčku a následně ve strouhance. Hotové kousky rovnou skládejte vedle sebe na připravený plech s pečícím papírem. Nakonec obalený květák pomocí mašlovačky potřete trochou oleje (tento krok je možné vynechat, ale potřený je květák o chlup lepší). Nepřehánějte to, stačí opravdu lehce potřít.

Pečte v horkovzdušné troubě 35-45 minut na 200 stupňů. Doba pečení se odvíjí od velkosti jednotlivých růžiček.

533 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page