• Terezka

Pečený květák se sójovou tatarkou

Aktualizace: 27. říj 2019

Moje nejoblíbenější smažené jídlo je bezpochyby květák v trojobalu s tatarkou od mojí maminky. Je to taková klasika, která se u nás doma vařila pravidelně. Jsem asi jeden z mála lidí co znám, kterému voní, když se květák vaří, peče, nebo smaží.


Od té doby, co jsem začala žít a jíst zdravěji, jsem tuhle mojí oblíbenou prasárničku měla snad jen jednou, a tak jsem nutně potřebovala vymyslet pro mě přijatelnější variantu. Ovšem to, že výsledek bude stokrát lepší a křupavější, než klasický originál, jsem fakt nečekala. Navíc je to i rychlejší, protože květák nemusíš předem vařit.


No a o domácí tatarce ani nemluvě. U ní se sice oleji nevyhneš, ale rozhodně to není zas taková trága jako ty jedy ze supermarketu.



Na 3 porce potřebuješ:


Květák

půlku středně velkého květáku (cca 600g před očištěním)

3 vejce z volného chovu

3 vrchovaté lžíce špaldové mouky

50ml mléka

100g kukuřičné strouhanky (můžou být i kvalitní rozmixované corn flakes - lupínky, se složením co nejvíc kukuřičné krupice a žádné přidané soli, cukry atd)

dvě lžíce rostlinného oleje

sůl

pepř


Sójová tatarka

50ml sójového mléka

100-150ml slunečnicového oleje

2 lžíce jablečného octa

čtvrtka cibule

1 lžíce dijonské hořčice

šťáva z citronu

2 kyselé okurky

pár kuliček kaparů

špetka kurkumy

sůl

pepř


Tip:

Tatarka funguje i bez kaparů. Pokud je doma nemáš, prostě přidej o to víc okurky.

Stejně tak místo jablečného octa můžeš jen přidat víc citrónu. Prostě si s tím pohraj, pořád ochutnávej a dochucuj.


Do těstíčka na obalování květáku můžeš přidat i česnek, trochu nastrouhaného čedaru, hořčici, nebo nějaké bylinky.


Jako přílohu/oblohu jsem udělala jen hlávkový salát s řapíkatým celerem a citronovou zálivkou. Naprosto doporučuji, je to totálně easy a jídlo to hezky odlehčí.


Postup:


Nejdřív si připrav tatarku, ať se stihne alespoň trochu v lednici odležet. Do vysoké nádoby si dej sójové mléko a tyčovým mixérem začni mixovat. Pomalinku postupně přilévej olej. Když ti směs zhoustne (asi po 3-5 minutách) přidej jablečný ocet, čímž se směs srazí a získá správnou konzistenci. Přidej citronovou šťávu, hořčici, kurkumu, sůl a pepř. Teď už jen nakrájej cibuli, okurky i kapary na malinké kousíčky a vše smíchej dohromady. Dochucuj postupně, podle vlastních chutí. Já třeba miluji, když je tatarka hodně kyselá a proto do ní přimíchám trochu láku z okurek. Pak je to teprve bomba.


Tatarku přendej do přepravky, zavři a dej odležet do lednice. Teď se můžeš vrhnout na květák.

Troubu si dej předehřát na 200 stupňů. Plech si vylož pečícím papírem. Do malého hrnku si nalij dvě lžíce oleje a mašlovačkou si pečící papír trošičku potři.


Květák důkladně omyj, odkroj tvrdou část (tu můžeš dál použít třeba do vývaru) a rozděl na středně velké růžičky. Do jedné misky si vidličkou rozšlehej vejce s moukou a mlékem, osol a opepři. Mělo by ti vzniknout takové tekutější těstíčko. Do druhé misky si připrav strouhanku.


A teď přichází klasické obalování. Nejprve pořádně ze všech stran v těstíčku a následně ve strouhance.


Obalené květáky skládej vedle sebe na plech a nakonec je pomocí mašlovačky potři zbytečkem oleje, co ti zbyl v hrnku (tenhle krok můžeš vynechat, pokud razíš heslo, čím méně oleje, tím lépe). Plech dej do trouby a peč 35-45 minut, podle velikosti růžiček.


Dobrou chuť. A hlavně se neopař, až to budeš chtít sníst rovnou z plechu, hned jak to vyndáš z trouby!

0 zobrazení