Maxmilián Guha
Pečený květák s vege tatarkou
Moje nejoblíbenější smažené jídlo je bezpochyby květák v trojobalu s tatarkou od mojí maminky. Je to taková klasika, která se u nás doma vařila pravidelně. Jsem asi jeden z mála lidí co znám, kterému voní, když se květák vaří, peče, nebo smaží.
Po změně životního stylu jsem začala smažená jídla dost omezovat a doma je nedělám prakticky vůbec. Protože jsem ale nebyla ochotná, se mého oblíbeného jídla vzdát, naučila jsem se připravovat tuhle zdravější variantu. Ovšem to, že výsledek bude stokrát lepší a křupavější, než klasický originál, jsem fakt nečekala. Navíc je příprava v troubě i rychlejší, protože květák nemusíte předem vařit.
No a o domácí tatarce ani nemluvě. U ní se sice oleji nevyhneš, ale rozhodně to není zas taková trága jako některé „jedy“ ze supermarketu.

Na 3 porce je potřeba:
Květák
půlku středně velkého květáku (cca 600g před očištěním)
3 vejce z volného chovu
3 vrchovaté lžíce špaldové mouky
50ml mléka
100g kukuřičné strouhanky (můžou být i kvalitní rozmixované corn flakes - lupínky, se složením co nejvíc kukuřičné krupice a žádné přidané soli, cukry atd)
dvě lžíce rostlinného oleje
sůl
pepř
Vege tatarka
50ml sójového mléka
100-150ml slunečnicového oleje
2 lžíce jablečného octa
čtvrtka cibule
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z citronu
kyselé okurky (dle chuti)
špetka kurkumy
sůl
pepř
Tip: Do tatarky můžete přidat naložené kapary. S nimi je omáčka o chlup lepší.
Místo jablečného octa můžete jen přidat více citrónové šťávy a bude to mít podobný efekt. Do těstíčka na obalování květáku lze přidat i česnek, trochu nastrouhaného čedaru, hořčici, nebo bylinky.
Jako přílohu/oblohu jsem udělala jen hlávkový salát s řapíkatým celerem a citronovou zálivkou. Naprosto tuto variantu doporučuji, je to vážně snadné a výsledné jídlo to hezky odlehčí.
Postup:
Nejprve si připravte tatarku, aby v lednici stihla ztuhnout a odležet.
Do vysoké nádoby nalijte sójové mléko a začněte ho mixovat tyčovým mixérem. Opravdu pomalinku a postupně přilévejte do nádoby olej. Přibližně po 3-5 minutách by směs měla začít tuhnout.
Následně přidejte ocet a citrónovou šťávu, čímž se omáčka srazí a získá požadovanou konzistenci. Přidejte hořčici, kurkumu, sůl a pepř. Dochucujte postupně a vylaďte si chuť tatarky podle svého. Já třeba miluji, když je tatarka hodně kyselá a proto do ní přimíchám trochu láku z okurek. Nakonec do omáčky zamíchejte na drobounko nakrájené kyselé okurky a případně kapary.
Tatarku nechte v lednici pár hodin odležet.
Nyní se můžete vrhnout na přípravu květáku!
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Připravte si plech s pečícím papírem, který pomocí mašlovačky lehce potřete olejem. Květák důkladně omyjte a očistěte. Tvrdou část košťálu odkrojte (můžete uchovat v mrazáku a využít později s další zeleninou třeba na vývar) a oddělte jednotlivé středně velké růžičky. V jedné misce pomocí vidličky rozšlehejte vejce s moukou a mlékem tak, aby vzniklo řidší těstíčko. Do druhé misky si připravte strouhanku nebo rozmixované lupínky. Obalujte jednotlivé růžičky ze všech stran nejprve v těstíčku a následně ve strouhance. Hotové kousky rovnou skládejte vedle sebe na připravený plech s pečícím papírem. Nakonec obalený květák pomocí mašlovačky potřete trochou oleje (tento krok je možné vynechat, ale potřený je květák o chlup lepší). Nepřehánějte to, stačí opravdu lehce potřít.
Pečte v horkovzdušné troubě 35-45 minut na 200 stupňů. Doba pečení se odvíjí od velkosti jednotlivých růžiček.