top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Ovocný koláč s kešu drobenkou

Aktualizováno: 12. 9. 2019

V létě je pomalu každých čtrnáct dní sezóna jiného ovoce a kromě varianty sníst ho čerstvě utržené ze stromu či keře, není nic lepšího, než udělat pořádně šťavnatý ovocný drobenkový koláč.


Já tyhle koláče fakt miluju, hlavně ty od mé mamky. Snažila jsem se ale vymyslet trochu zdravější variantu a myslím, že se mi to vážně povedlo. Místo drobenky jsem použila nasekané ořechy a kokosové lupínky. No a nejlepší na tomhle koláči je, že si ho můžeš poupravit podle toho, co máš zrovna doma za oříšky a ovoce, ať už čerstvé nebo mražené. Já už vyzkoušela od borůvek a rybízu přes třešně až po maliny a meruňky. Všechny varianty byly báječné.



Na koláč o průměru 27cm potřebuješ:


Těsto

350g špaldové mouky

2 vejce

4 lžíce javorového sirupu

350g bílého jogurtu (rostlinného)

100ml mléka (rostlinného)

¼ malého citronu

½ -1 balíček jedlé sody


Ovoce

60g lesních borůvek

70g malin

100g červeného rybízu


Drobenka

100g kešu oříšků, nebo mandlí

3 polévkové lžíce třtinového cukru

3 polévkové lžíce kokosového oleje

(hrst kokosových plátků/chipsů)


Tip:

Nezapomeň, že každé ovoce je jinak sladké. Přizpůsob tomu tedy i množství cukru a javorového sirupu.


Kokosové plátky/chipsy kupuji od značky Alnatura.


Postup:

Pokud používáš mražené ovoce, nejprve ho vyndej z mrazáku a v sítu propláchni teplou vodou, potom ho dej stranou do misky. Jestli chceš použít čerstvé ovoce, jen ho omyj, případně nakrájej a nech připravené bokem.


Troubu (horkovzdušnou) předehřej na 180 stupňů. Připrav si kulatou formu a vylož jí pečícím papírem.


V jedné míse smíchej mouku, vejce, jogurt, javorový sirup a mléko. Těsto šlehej ručním šlehačem dohladka. Potom přidej citronovou šťávu, jedlou sodu a vše pořádně zamíchej. Těsto by se mělo trochu nafouknout. Nakonec směs nalej do připravené formy.


Teď si připrav drobenku. Kešu, nebo mandle nasekej nožem nadrobno a smíchej je v misce s cukrem, kokosovým olejem, případně i s kokosovými lupínky (vážně doporučuji). Vše pořádně promíchej, aby se olej dostal všude.


Připravené ovoce rozprostři rovnoměrně na těsto ve formě. Pokud používáš mražené ovoce, klidně na těsto nalej i vyteklou šťávu. Navrch koláče rozdrob oříškovou drobenku.


Koláč peč na 180 stupňů 30-40 minut.

474 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page