Maxmilián Guha
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Kaší není nikdy dost, a proto jsem sepsala recept na tuhle klasiku, která voní jako čerstvě upečený štrůdl a krásně po ránu zahřeje. Navíc je tohle jídlo v poměru cena/sytost/lahodnost úplně báječné, protože jablek je pořád všude hromady za pár korun a taková snídaně zasytí opravdu na celé dopoledne.

Na 2 porce potřebuješ:
600ml mléka
8 polévkových lžic ovesných vloček (jemně mleté)
2 čajové lžičky rostlinného oleje
3 menší jablka
hrst ořechů (vlašské, pekanové)
1 vrchovatá čajová lžička skořice
2 polévkové lžíce javorového sirupu, nebo medu
Postup:
Připrav si dopředu jablka. Očisti je, vykroj jádřinec a nakrájej na malé kostičky, nebo tenké půlměsíčky. Ořechy nasekej na malé kousky.
Do hlubší pánvičky nalej mléko a nasyp vločky. Zapni plotnu a směs na pánvi přiveď k varu. Silikonovou metličkou (aby se nepoškrábala pánev) vše míchej, dokud kaše nezhoustne. Záleží, jakou konzistenci máš rád/a, takže je jen na tobě, co ti vyhovuje a kdy plotnu vypneš. Příprava trvá tak 5-10 minut.
Každé vločky jsou trochu jiné, takže pokud by směs ani po delší době nezhoustla, jednoduše přidej ještě jednu lžíci vloček.
Na druhé pánvičce rozpal olej, přidej jablka, nasekané ořechy, skořici a opékej cca 3-4 minuty. Pak přidej sirup/med a nech jablka pár minutek lehce zkaramelizovat.
Nakonec zamíchej jablka s ořechy do kaše.