Maxmilián Guha
Ořechový beránek/králíček z ovesných vloček
Nebudu vám lhát, při pečení jsem prostě fanoušek lehkých a rychlých receptů a nějaké složitější kreace přenechám jiným
Velikonoce obecně moc neslavím, před koledníky se schovávám a dělám, že nejsem doma, ale beránka (nebo králíčka) peču každý rok. Letos je všude, vzhledem ke složité situaci, nedostatek výběru mouky a protože klasickou bílou používám opravdu zřídka, zvolila jsem variantu z rozemletých ovesných vloček a ořechů. Světe div se je to pecka!

Potřebuješ:
110g vlašských ořechů
110g ovesných vloček + na vysypání formy
1 balíček kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)
70g třtinového cukru
140ml rostlinného mléka
140ml rostlinného oleje (slunečnicového, kokosového, …)
3 vejce z volného chovu
trochu tuku na vymazání formy (máslo, kokosový olej, …)
Podle chuti: kakao, nasekanou vysokoprocentní čokoládu, oříšky, …
Postup:
Ovesné vločky i ořechy rozemel/rozmixuj na mouku.
Troubu předehřej na 180 stupňů. Formu na beránka/králíčka, nebo klidně na bábovku vymaž tukem a vysyp trochou mouky z vloček.
V jedné misce smíchej rozmixované ořechy, rozmixované vločky, cukr a kypřící prášek.
V druhé míse vyšlehej mléko, olej a vejce a v jednotnou hladkou směs. ¨
Následně postupně vmíchávej sypkou směs do té tekuté.
Nakonec doporučuji pro zpestření přimíchat trochu nasekaných ořechů, čokolády, nebo kakaa. Případně můžeš také použít část základního těsta a do druhé půlky přidat kakao, aby vznikl dvoubarevný beránek/králíček.
Těsto nalij do formy (neděs se toho, že je dost tekuté, má to tak být) a peč na 180 stupňů 30 minut.
Po vyndání z trouby hotového beránka propíchej špejlí a vyklop. Pokud by nešel snadno ven, přikryj formu na chvilku vlhkou utěrkou. Beránek se trochu zapaří a půjde hladce vyklopit.