logo-03.png
  • Terezka

Ořechový beránek/králíček z ovesných vloček

Nebudu vám lhát, při pečení jsem prostě fanoušek lehkých a rychlých receptů a nějaké složitější kreace přenechám jiným


Velikonoce obecně moc neslavím, před koledníky se schovávám a dělám, že nejsem doma, ale beránka (nebo králíčka) peču každý rok. Letos je všude, vzhledem ke složité situaci, nedostatek výběru mouky a protože klasickou bílou používám opravdu zřídka, zvolila jsem variantu z rozemletých ovesných vloček a ořechů. Světe div se je to pecka!


Potřebuješ:

110g vlašských ořechů

110g ovesných vloček + na vysypání formy

1 balíček kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)

70g třtinového cukru

140ml rostlinného mléka

140ml rostlinného oleje (slunečnicového, kokosového, …)

3 vejce z volného chovu

trochu tuku na vymazání formy (máslo, kokosový olej, …)

Podle chuti: kakao, nasekanou vysokoprocentní čokoládu, oříšky, …

Postup:

Ovesné vločky i ořechy rozemel/rozmixuj na mouku.


Troubu předehřej na 180 stupňů. Formu na beránka/králíčka, nebo klidně na bábovku vymaž tukem a vysyp trochou mouky z vloček.


V jedné misce smíchej rozmixované ořechy, rozmixované vločky, cukr a kypřící prášek.

V druhé míse vyšlehej mléko, olej a vejce a v jednotnou hladkou směs. ¨


Následně postupně vmíchávej sypkou směs do té tekuté.


Nakonec doporučuji pro zpestření přimíchat trochu nasekaných ořechů, čokolády, nebo kakaa. Případně můžeš také použít část základního těsta a do druhé půlky přidat kakao, aby vznikl dvoubarevný beránek/králíček.


Těsto nalij do formy (neděs se toho, že je dost tekuté, má to tak být) a peč na 180 stupňů 30 minut.


Po vyndání z trouby hotového beránka propíchej špejlí a vyklop. Pokud by nešel snadno ven, přikryj formu na chvilku vlhkou utěrkou. Beránek se trochu zapaří a půjde hladce vyklopit.

428 zobrazení