Maxmilián Guha
Ořechové rohlíčky v čokoládě
Tenhle recept vznikl tak trochu náhodou, při testování těsta na vanilkové rohlíčky a po zjištění, že jaksi nemám doma vanilku, ani vanilkový cukr. Ve výsledku bych řekla, že tahle varianta mě možná chutná víc, než klasické vanilkové rohlíčky obalené v cukru.
Vyšly z toho tyhle báječné ořechové rohlíčky máčené v čokoládě, které jsou vláčné, voňavé a ne příliš sladké. Jen co sepíšu tenhle recept, jdu se vrhnout na další várku, protože po té první se zaprášilo.

Je potřeba:
120g hladké špaldové mouky (může být i pšeničná)
30g vlašských ořechů
50g mandlí nebo kešu
20g moučkového cukru
Kůra z jednoho citronu (ideálně BIO)
110g změklého másla
1 žloutek
50g vysokoprocentní čokolády (já dala 70%)
10g kokosového nebo olivového oleje
Tip: Pokud vám zbyde rozehřátá čokoláda, nechte jí ztuhnout a při příštím pečení ji můžete znovu rozehřát a použít.
Postup:
Máslo vyndejte z lednice, nakrájejte na menší kousky a nechte změknout. Pokud chcete proces uspíšit, dejte máslo na talířek a na chvilku ho položte na topení. Máslo musí být měkké, ale ne rozteklé.
Všechny ořechy rozmixujte, nebo namelte najemno.
V míse smíchejte mouku, rozmixované ořechy, cukr, změklé máslo, žloutek a nastrouhanou kůru z celého citronu. Postupně rukama vypracujte těsto, které nebude ani příliš lepit, ani se drolit.
Těsto by mělo být lesklé a máslové. Pokud by se ovšem lepilo moc, přisypte trochu mouky.
Hotové těsto zabalte a dejte alespoň na pár hodin (nejlépe přes noc) odpočinout do lednice.
Před pečením rozehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
Z těsta postupně odkrajujte menší části, ze kterých vyválejte dlouhého „hada“. Následně nakrájejte na stejně velké části a přímo na plechu tvarujte malé rohlíčky/banánky.
Pečte přibližně 10 minut (podle velikosti rohlíčků) na 180 stupňů.
Cukroví by mělo být pouze zespodu lehce nazlátlé. Po uplynutí času rohlíčky ihned velmi opatrně sundejte z plechu a nechte vychladnout. Pozor, rohlíčky jsou křehké.
Mezi tím v misce ve vodní lázni rozehřejte čokoládu spolu s olejem.
Rohlíčky z poloviny namáčejte do čokolády a nechte okapat a vychladnout nejlépe na cukrářské mřížce. Osobně se mi osvědčilo držet při namáčení rohlíček pinzetou, případně hůlkami.
Rohlíčky uchovávejte nejlépe na chladnějším místě, kde se čokoláda nebude opakovaně roztékat.