logo-03.png
  • Terezka

Ořechové rohlíčky v čokoládě

Tenhle recept vznikl tak trochu náhodou, při testování těsta na vanilkové rohlíčky a po zjištění, že jaksi nemám doma vanilku, ani vanilkový cukr. Ve výsledku bych řekla, že tahle varianta mě možná chutná víc, než klasické vanilkové rohlíčky obalené v cukru.


Vyšly z toho tyhle báječné ořechové rohlíčky máčené v čokoládě, které jsou vláčné, voňavé a ne příliš sladké. Jen co sepíšu tenhle recept, jdu se vrhnout na další várku, protože po té první se zaprášilo.



Je potřeba:

120g hladké špaldové mouky (může být i pšeničná)

30g vlašských ořechů

50g mandlí nebo kešu

20g moučkového cukru

Kůra z jednoho citronu (ideálně BIO)

110g změklého másla

1 žloutek

50g vysokoprocentní čokolády (já dala 70%)

10g kokosového nebo olivového oleje


Tip: Pokud vám zbyde rozehřátá čokoláda, nechte jí ztuhnout a při příštím pečení ji můžete znovu rozehřát a použít.


Postup:

Máslo vyndejte z lednice, nakrájejte na menší kousky a nechte změknout. Pokud chcete proces uspíšit, dejte máslo na talířek a na chvilku ho položte na topení. Máslo musí být měkké, ale ne rozteklé.


Všechny ořechy rozmixujte, nebo namelte najemno.


V míse smíchejte mouku, rozmixované ořechy, cukr, změklé máslo, žloutek a nastrouhanou kůru z celého citronu. Postupně rukama vypracujte těsto, které nebude ani příliš lepit, ani se drolit.


Těsto by mělo být lesklé a máslové. Pokud by se ovšem lepilo moc, přisypte trochu mouky.

Hotové těsto zabalte a dejte alespoň na pár hodin (nejlépe přes noc) odpočinout do lednice.


Před pečením rozehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si plech vyložený pečícím papírem.


Z těsta postupně odkrajujte menší části, ze kterých vyválejte dlouhého „hada“. Následně nakrájejte na stejně velké části a přímo na plechu tvarujte malé rohlíčky/banánky.


Pečte přibližně 10 minut (podle velikosti rohlíčků) na 180 stupňů.


Cukroví by mělo být pouze zespodu lehce nazlátlé. Po uplynutí času rohlíčky ihned velmi opatrně sundejte z plechu a nechte vychladnout. Pozor, rohlíčky jsou křehké.


Mezi tím v misce ve vodní lázni rozehřejte čokoládu spolu s olejem.


Rohlíčky z poloviny namáčejte do čokolády a nechte okapat a vychladnout nejlépe na cukrářské mřížce. Osobně se mi osvědčilo držet při namáčení rohlíček pinzetou, případně hůlkami.


Rohlíčky uchovávejte nejlépe na chladnějším místě, kde se čokoláda nebude opakovaně roztékat.




82 zobrazení0 komentář