• Terezka

Nejlepší dýňová polévka

Aktualizace: 25. říj 2019

Jak už skromný název napovídá, dýňovka je moje specialita. Je to šíleně snadné jídlo, které je raz dva hotové, ale dochutit jí tak, aby byla pestrá a dokonale vyvážená, není jen tak. Já jí uvařila asi stokrát, zkoušela a ochutnávala, až jsem jí doladila k dokonalosti. No jasně, chutě jsou totálně subjektivní záležitost a někdo má radši polévku se zázvorem, nebo něco tak či onak, ale pro mě dokonalá je a mohla bych jí jíst furt. Tak jsem se tu hezky pochválila a teď se s tebou o ten můj recept podělím.



Potřebuješ:


Polévka

Dýni Hokaido (po očištění a nakrájení cca 1000 g)

2 červené cibule

3 velké stroužky česneku

1 polévkovou lžíci ghí nebo másla

1 čajovou lžičku mletého chilli

½ čajové lžičky mleté kurkumy

2 vrchovaté čajové lžičky kari

1 vrchovatou čajovou lžičku muškátového oříšku

Cca ¼ citronu

100-150 ml kokosového mléka (kokosový extrakt alespoň 75%)


Topping

žitný chléb

uzený tempeh

čerstvé klíčky (mugo, ředkvička, … dle chuti)

dýňová semínka

Křupavá smažená cibulka (kupovaná)


Postup:

Pokud máš kokosové mléko v lednici, vyndej ho a nech ohřát na pokojovou teplotu.

Dýni pořádně omyj a opatrně rozkroj napůl (potřebuješ na to dost ostrý nůž). Vydlabej všechna semínka, vykroj stopky a zbytek očištěné dýně nakrájej na menší kousky. Připrav si i cibuli a nakrájej jí na malé kostičky. Česnek nasekej úplně nadrobno.


V rychlovarné konvici dej vařit cca 1 litr vody.


V hlubokém hrnci rozpal ghí (nebo máslo), přidej cibuli a smaž 3-5 minut dosklovata, následně přihoď česnek a dýni. Vše pořádně osol a za občasného míchání opékej dalších 5 minut. Obsah hrnce zalij horkou vodou z konvice. Dýně by měla být tak tak ponořená a neměla by vyloženě ve vodě plavat. Asi jako když vaříš brambory. Dýni vař do změknutí (většinou cca 15 minut podle velikosti kostiček). To, že je uvařená poznáš tak, že když do kousku dýně píchneš vidličkou, je měkká a rozpadá se.


Mezi tím si připrav topping, kterým nakonec polévku ozdobíš, ale hlavně jí tím chuťové vyšperkuješ k dokonalosti. Žitný chléb nakrájej na kostičky, které osmaž na pánvičce na trošce oleje. S krutonky pořád míchej a obracej, aby se nepřipálily. Připrav si i tempeh, který nakrájej na plátky a na pánvi (nebo v kontaktním grilu) opeč z obou stran a nakonec nakrájej na menší kousky. Dýňová semínka pár minut opraž nasucho na pánvičce a nezapomeň je pořád míchat, protože se rychle připalují.


Uvařený obsah hrnce buď přendej do mixéru, nebo nech tak jak je a pokračuj dál s tyčovým mixérem. Z mých zkušeností můžu říct, že při použití velkého mixéru je polévka krémovější a nadýchanější.


Přidej chilli, kurkumu, kari, nastrouhaný muškátový oříšek a mixuj dohladka. Polévku dochuť solí, pepřem a citronovou šťávou. Úplně nakonec vmíchej vařečkou kokosové mléko.


Na hotovou polévku přidej klíčky, žitné krutony, opečený tempeh, dýňová semínka a křupavou smaženou cibulku.

0 zobrazení