logo-03.png
  • Terezka

Nejlepší dýňová polévka

Aktualizace: 2. lis 2020

Jak už skromný název napovídá, dýňovka je moje specialita. Je to šíleně snadné jídlo, které je raz dva hotové, ale dochutit jí tak, aby byla pestrá a dokonale vyvážená, není jen tak. Já jí uvařila asi stokrát, zkoušela a ochutnávala, až jsem jí doladila k dokonalosti.


No jasně, chutě jsou totálně subjektivní záležitost a někdo má radši polévku se zázvorem, nebo něco tak či onak, ale pro mě dokonalá je a mohla bych jí jíst furt. Tak jsem se tu hezky pochválila a teď se s vámi o ten můj recept podělím.



Je potřeba:


Polévka

dýně Hokaido (po očištění a nakrájení cca 1000 g)

2 červené cibule

3 velké stroužky česneku

rostlinný olej

1 čajová lžička mletého chilli

½ čajová lžička mleté kurkumy

2 vrchovatá čajová lžička kari

1 zarovnaná čajová lžička muškátového oříšku

cca ¼ citronu

100-150 ml kokosového mléka (kokosový extrakt alespoň 75%)

sůl


Topping

žitný chléb

uzený tempeh

čerstvé klíčky (mugo, ředkvička, … dle chuti)

dýňová semínka

Křupavá smažená cibulka (kupovaná)


Postup:

Pokud máte kokosové mléko v lednici, vyndejte ho a nechte ohřát na pokojovou teplotu.

Dýni pořádně omyjte a opatrně rozkrojte napůl (je potřeba dost ostrý nůž). Vydlabejte všechna semínka, odstraňte šťopky a zbytek očištěné dýně nakrájejte na menší kousky. Připravte si i cibuli a nakrájejte jí na malé kostičky. Česnek nasekejte úplně nadrobno.


V rychlovarné konvici uvařte cca 1 litr vody.


V hlubokém hrnci rozpalte olej (můžete přidat i kousek másla), přidejte cibuli a smažte 3-5 minut dosklovata, následně přihoďte i česnek a dýni. Vše pořádně osolte a za občasného míchání opékej dalších 5 minut. Obsah hrnce zalijte horkou vodou z konvice. Dýně by měla být tak tak ponořená a neměla by vyloženě ve vodě plavat. Asi jako když vaříte brambory. Vařte do změknutí (většinou cca 15 minut podle velikosti kostiček). To, že je dýně uvařená poznáte tak, že když do kousku píchnete vidličkou, je měkká a rozpadá se.


Mezi tím, co se dýně vaří, můžete připravit topping, kterým nakonec polévku dozdobíte a přidáte já tak i chutě a živiny navíc. Žitný chléb nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvičce na troše oleje. Krutony neustále obracejte, aby se nepřipálily. Připravte si i tempeh, který nakrájejte na plátky a na pánvi (nebo v kontaktním grilu) opečte z obou stran. Dýňová semínka nasucho opražte na pánvičce. Semínka se mohou začít rychle připalovat, proto je důkladně míchejte a nenechávejte je na pánvi moc dlouho.


Uvařený obsah hrnce buď přendejte do mixéru, nebo pokračujte dál s tyčovým mixérem. Z mých zkušeností můžu říct, že při použití velkého mixéru je polévka krémovější a nadýchanější.


Přidejte chilli, kurkumu, kari, nastrouhaný (mletý) muškátový oříšek a mixujte dohladka. Polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Úplně nakonec vmíchejte vařečkou kokosové mléko. Pokud by na váš vkus byla polévka moc hustá, jednoduše do ní zamixujte trochu horké vody a dolaďte chutě, podle sebe.


Na hotovou polévku přidejte klíčky, žitné krutony, opečený tempeh, dýňová semínka a křupavou smaženou cibulku.

1,125 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png