Maxmilián Guha
Nadýchané špaldové lívance
Aktualizováno: 12. 9. 2019
Když ráno doma zvolám, že budou k snídani lívance, Maxmilián nemůže být víc šťastný. Sice si je maže Nutellou a já dávám přednost ovoci a oříškům, ale spokojení jsme oba.
Mám několik receptů na lívance, které střídám a všechny miluju, mezi staršími recepty na blogu můžeš najít třeba ten na Quinoové lívance s borůvkami a čokoládou. Pokud ale hledáš něco úplně jednoduchého, zkus Špaldové lívance, které jsem přichystala dneska. Jsou totiž extra snadné, rychlé a krásně nadýchané. Tak si je dopřej, ať už je víkend nebo všední den, určitě s nimi zaboduješ u rodiny, kamarádů, partnera, spolubydlících nebo u kohokoli, komu je naservíruješ.

Potřebuješ:
150g špaldové mouky
1 vejce z volného chovu
200ml rostlinného mléka
2 polévkové lžíce kokosového oleje
½ pytlíčku jedlé sody
¼ citrónu
ghí (na smažení)
podle chuti: javorový sirup, ovoce, ořechy, oříškové pomazánky, jogurt, …
Postup:
V jedné míse smíchej mouku s jedlou sodou.
Do druhé mísy si připrav vejce, mléko, změklý kokosový olej a šťávu z citrónu. Ingredience vyšlehej ručním šlehačem.
Sypkou směs postupně zapracovávej šlehačem do tekuté, dokud ti nevznikne hladké těsto.
Na pánvi rozpal ghí. Stačí opravdu troška a ideálně tuk rozetři mašlovačkou po celé ploše pánvičky. Naběračkou začni lít těsto po částech na pánev, sniž trochu stupeň teploty a vyčkávej. Čím méně budeš na lívance sahat, nebo s nimi manipulovat, tím nadýchanější budou. Ve chvílí, kdy bude těsto seshora poseté malými bublinkami, lívanec otoč. Otáčení neuspěchej.
Hotové lívance ozdob a dochuť tím, co máš nejraději. Za mě to tentokrát byl kokosový rostlinný jogurt, javorový sirup, ořechy a ovoce.