Maxmilián Guha
Melounový salát s balkánským sýrem
Aktualizováno: 31. 10. 2021
Nebudu vám lhát. Když jsem se poprvé s touto kombinací setkala, vykulila jsem oči a v hlavě mi problesklo, že to zkrátka nemůže být dobré. Nakonec jsem se odhodlala, v záchvatu experimentování v kuchyni, tenhle salát ochutnala a byla to prostě lahoda.
U podobných receptů je velmi těžké a pro mě i trochu nesmyslné psát přesné množství každé suroviny, protože každý meloun je jinak sladký a každý máme trochu jiné chuťové buňky. Proto recept berte jen jako inspiraci, co vše se do salátu může přidat a vylaďte si finální podobu posle vás a vašich zásob. Pokaždé pak může mít tento salát trochu jiný šmrnc.

Na salát je potřeba:
½ menšího bezpeckového melounu (cca 1kg)
1 salátová okurka
1 balení balkánského sýru (případně Fety)
Na dochucení:
olivový olej
krémové balsamico nebo citrónová šťáva
čerstvé bylinky (máta, bazalka nebo koriandr)
javorový sirup (případně tekutý med)
sůl
pepř
chilli vločky
Na dozdobení:
sezamová semínka
opražená slunečnicová a dýňová semínka
Tip: V salátu je výborná i červená cibule, či jarní cibulka.
Postup:
Dužinu melounu i salátovou okurku nakrájejte na malé kostičky.
Balkánský sýr rozdrolte, nebo také nakrájejte.
Bylinky nasekejte co nejvíce najemno.
Nejprve tyto čtyři hlavní složky salátu smíchejte, ochutnejte ho a následně laďte chutě podle svého. Trochu dosolte, přidejte trochu kyselosti, sladkosti a pikantnosti. Jsem přesvědčená, že tak vám bude salát chutnat úplně nejvíce.
Nakonec můžete salát dozdobit semínky a servírovat samostatně, nebo třeba v rámci bohatšího občerstvení při grilování, nebo letní zahradní slavnosti.