top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Špenátovo houbová quinoa s lososem

Aktualizováno: 14. 5. 2021

Losos. Kdo by ho nemiloval že? I když masu většinou neholduji, tak rybu si sem tam ráda dám. Dneska ale není hlavní hvězdou na talíři losos, ale příloha! Tohle jídlo vzniklo vlastně náhodou. Inspirovala jsem se částí receptu na nejlepšího slaný štrůdl od maminky Maxmiliána a dala ho dohromady s mojí oblíbenou quinoou. No a vzniklo z toho něco dokonalého.




Na 4 porce potřebuješ:

4 porce lososa

100g quinoy

200g mraženého listového špenátu (můžeš použít i čerstvý)

150g hnědých žampionů

1 kelímek zakysané smetany (cca 200g)

2-4 středně velké stroužky česneku (podle chuti)

1 červená cibule

3 lžičky římského kmínu

sůl

pepř

1 lžička kokosového oleje

půlka citronu


Tip:

Krémová quinoa je šíleně dobrá i samotná, takže jestli se ti nechce kupovat losos, rozhodně to není podmínka.


Postup:

Quinou si vysypej do síta a důkladně propláchni studenou vodou. Následně jí dej do kastrůlku a zalij vodou. Zpravidla se neřídím návodem na obalu a dávám vždy dvojnásobné množství vody, než je quinoy. Plotnu nastav na maximální teplotu a ve chvíli, kdy se voda začne vařit, teplotu sniž. Já mám stupně 1-9 a teplotu snižuji na stupeň 4-5. Qunioa je správně uvařená ve chvíli, kdy je měkká, ale malinko křupne a jsou vidět bílé klíčky. V hrnci by neměla zbýt žádná voda, ale pokud ano, quinou sceď. Vaření quinoy trvá cca 15 minut


Mezi tím, co se vaří quinoa, předehřej troubu na 200⁰. Lososa jen osol, opepři, dej na plech na pečící papír (kůží nahoru) a peč asi 15minut.


Pokud používáš mražený špenát, tak ho v kastrůlku na plotně rozmraz v trošce vody (podle návodu).


Mezi tím, co se ti peče losos, vaří quinoa a rozmrazuje špenát si cibuli a česnek nakrájej najemno a houby na plátky. Na lžičce kokosového oleje osmaž cibuli dozlatova, přidej 2-3 stroužky nasekaného česneku a houby. Když přidáš houby, nemíchej směs hned, aby se stihly zatáhnout a nepustily moc vody. Přidej římský kmín. Když je vše hezky opražené, hoď tam špenát. Vše řádně osol, opepři, a pokud stejně jako já miluješ česnek, tak můžeš ještě dochutit prolisovaným/nastrouhaným česnekem. Nakonec pánev odstav, přimíchej zakysanou smetanu a vše smíchej s quinoou.


Jo a nezapomeň vyndat lososa z trouby! Toho pak jen pokapej citronem a parádní jídlo je na světě.

1 806 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page